ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 19 Μαρτίου 2014

Εφορία: Από Απρίλιο και... βλέπουμε οι δηλώσεις

Πριν καλά – καλά ανοίξει το σύστημα και ξεκινήσει η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων, οδεύουμε προς αν όχι τυπική σίγουρα ουσιαστική αναβολή. Την πρώτη χρονιά, που επιχειρείται η υποβολή φορολογικών δηλώσεων πλήρως οργανωμένα, σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για όλους, και με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για την αποστολή των εκκαθαριστικών, φαίνεται ότι αρχίζουμε στραβά.
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το υπουργείο οικονομικών έχει ανακοινώσει ότι οι φορολογούμενοι μπορούν φέτος να υποβάλουν τις
δηλώσεις τους από μεθαύριο Πέμπτη 20 Μαρτίου, έως και τις 30 Ιουνίου. Θυμίζουμε ότι η διαδικασία είναι υποχρεωτικά ηλεκτρονική για όλους και ότι τα έντυπα σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες θα μπουν στο σύστημα προσυμπληρωμένα σε ότι αφορά αποδοχές και έσοδα. Εδώ λοιπόν αρχίζουν τα προβλήματα. Το βασικότερο όλων προκύπτει από τα όσα έχει ορίσει το ίδιο το υπουργείο οικονομικών.
Συγκεκριμένα, έχει δώσει προθεσμία σε όλους όσους υποχρεούνται να στείλουν βεβαιώσεις αποδοχών (ασφαλιστικά ταμεία, οργανισμοί, επιχειρήσεις) μέχρι τις 28 Μαρτίου. Δηλαδή, 8 ημέρες αργότερα από την έναρξη υποβολής των δηλώσεων. Με απλά λόγια ένα από τα βασικά χαρτιά, που απαιτούνται για να προσυμπληρωθεί και να υποβληθεί στη συνέχεια η δήλωση μπορεί να αποσταλεί αργότερα από την έναρξη της ημερομηνίας κατάθεσης των φορολογικών εντύπων!
Με δεδομένα ότι πρώτον πολλοί εργοδοτικοί φορείς δεν έχουν ακόμα αποστείλει τα στοιχεία και δεύτερον ότι απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για να περαστούν αυτά τα στοιχεία στα έντυπα που πρέπει να προσυμπληρωθούν, αυτό σημαίνει ότι η όλη διαδικασία κινδυνεύει να ξεκινήσει από τον Απρίλιο και... βλέπουμε!Από την άλλη πλευρά με την τρόικα να μην επιθυμεί καμία παράταση στις προθεσμίες φέτος (δηλαδή η όλη διαδικασία να ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου, ανεξαρτήτως του πότε θα εκκινήσει), οι σίγουροι ζημιωμένοι από τις καθυστερήσεις αυτές θα είναι για ακόμα μια χρονιά οι Έλληνες φορολογούμενοι, αλλά και οι φοροτεχνικοί καθώς θα έχουν μικρότερο χρονικό διάστημα στη διάθεσή τους για να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους αντίστοιχα.
Υπενθυμίζουμε ότι ο προγραμματισμός (;) του υπουργείου οικονομικών αναφέρει ότι τα εκκαθαριστικά για τη πληρωμή του φόρου θα αποσταλούν σε τρεις δόσεις, δηλαδή στις 31 Ιουλίου, στις 30 Σεπτεμβρίου και στις 30 Νοεμβρίου.

ΑΠΟ http://www.news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη