ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

"Μαχαίρι" στις έξτρα αμοιβές του Δημοσίου

Κλείνουν οι στρόφιγγες των πρόσθετων αμοιβών στο Δημόσιο. Ποιες έξτρα αμοιβές μπαίνουν στο στόχαστρο



«Μαχαίρι» στις έξτρα αμοιβές στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα προωθείται σε συνεργασία με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η σύνδεση των αποδοχών των υπαλλήλων με τη βαθμολογία που θα επιτύχουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης.
Σύμφωνα με το Έθνος, αυτή την περίοδο τα συναρμόδια υπουργεία σε συνεργασία με τα τεχνικά
κλιμάκια της τρόικας καταγράφουν τις κατηγορίες των πρόσθετων παροχών που δίνονται στο Δημόσιο και «τσεκάρουν» τις διαφορές που υπάρχουν από υπηρεσία σε υπηρεσία.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα, στο στόχαστρο μπαίνουν οδοιπορικά, εκτός έδρας αποζημιώσεις, συμμετοχή σε επιτροπές, συμβούλια και ομάδες εργασίας, υπερωρίες, νυχτερινά, εξαιρέσιμες ημέρες (εργασία πέραν 5ήμερου) αλλά και αμοιβές για την κάλυψη έκτακτων υπηρεσιακών αναγκών.
Κι αυτό καθώς έχει διαπιστωθεί, ότι υπάρχουν κατηγορίες... προνομιούχων υπαλλήλων οι οποίες λαμβάνουν πρόσθετες αμοιβές που ξεπερνούν ακόμη και το τριπλάσιο του μέσου όρου.
Επίσης, σε φορείς της γενικής κυβέρνησης παρατηρείται το φαινόμενο να εγκρίνονται αφειδώς έξτρα αμοιβές που δεν μπορούν να καλυφθούν από τα εγκεκριμένα κονδύλια που έχουν προϋπολογιστεί.
Είναι ενδεικτικό πως χθες υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έκανε λόγο για "εξορθολογισμό του συστήματος των πρόσθετων αμοιβών" φέρνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τα οδοιπορικό που δίνονται στους δημοσίους υπαλλήλους.
Συγκεκριμένα, ένας μέσος υπάλληλος παίρνει αποζημίωση για οδοιπορικά 29 ευρώ την ημέρα, οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ παίρνουν 40 ευρώ, οι μηχανικοί του Δημοσίου λαμβάνουν 56 ευρώ, οι ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους 59 ευρώ, και αυτοί του ΟΠΕΚΕΠΕ φθάνουν τα 94 ευρώ.
Όμως και στις αποζημιώσεις για εκτός έδρας εργασία και διανυκτερεύσεις υπάρχει μεγάλη "ψαλίδα" καθώς υπάλληλοι του υπουργείου Ανάπτυξης παίρνουν 30 ευρώ, οι καθηγητές λαμβάνουν 40 ευρώ, ενώ υπάλληλοι άλλων υπηρεσιών παίρνουν πάνω από 100 ευρώ.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εκτιμάται πως αφενός θα προκύψουν μειώσεις σε σειρά έξτρα παροχών ώστε να υπάρξει "ισονομία" μεταξύ όλων των υπαλλήλων του δημοσίου τομέα και αφετέρου θα περιοριστεί κατά πολύ ο ρυθμός των εγκρίσεων από τους επικεφαλής των υπηρεσιών για υπερωριακή απασχόληση, εκτός έδρας, ομάδες εργασίας, κτλ

ΑΠΟ http://news247.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: