ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

Δικαίωση για τη χαμένη του ζωή: Θανατοποινίτης αποφυλακίστηκε έπειτα από 30 χρόνια για ένα έγκλημα που δεν έκανε

Ο Glenn Ford υπήρξε ο μακροβιότερος κρατούμενος θανατοποινίτης που απελευθερώνεται, αφού πέρασε σχεδόν 30 χρόνια πίσω από τα κάγκελα για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε.
«Οι γιοι μου, όταν έφυγα, ήταν μωρά. Τώρα είναι άντρες που έχουν τα δικά τους μωρά», ανέφερε ο πρώην έγκλειστος στις φυλακές της Λουιζιάνα των ΗΠΑ στο CNN.
Ο 64 χρονος πλέον Glenn απάντησε με αξιοσημείωτη χάρη όταν ρωτήθηκε από έναν δημοσιογράφο
εάν τρέφει οποιαδήποτε δυσαρέσκεια: «Ναι, γιατί ήμουν κλειδωμένος σχεδόν 30 χρόνια για κάτι που δεν έκανα. Υπάρχει δυσαρέσκεια, όχι πικρία».
Όταν ρωτήθηκε από τον ίδιο δημοσιογράφο τι έχει χάσει εκείνος απάντησε: «Τριάντα χρόνια από τη ζωή μου. Δεν μπορώ να γυρίσω το χρόνο πίσω και να κάνω ότι έκανα όταν ήμουν 35, 38 ή 40».

Ο Ford είναι πλέον ένας ελεύθερος άνθρωπος, αφού πέρασε τρεις περίπου δεκαετίες στην πτέρυγα των μελλοθανάτων, από τις 23 Αυγούστου του 1988 για τη δολοφονία του Isadore Rozeman, έναν κοσμηματοπώλη για τον οποίο ο Ford εργαζόταν περιστασιακά.
Ο Ford καταδικάστηκε από λευκούς ενόρκους, όπως σημειώνει ο Independent, ενώ από τη πρώτη στιγμή της καταδίκης του επέμεινε στην αθωότητά του και προχωρούσε σε εφέσεις.
Ο τοπικός εισαγγελικός λειτουργός διέταξε χθες την απελευθέρωσή ου καθώς σύμφωνα με νέα στοιχεία που προέκυψαν, επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό του ότι δεν ήταν παρών ή συμμετείχε με τον οποιοδήποτε τρόπο στο θάνατο του Rozeman.

Δεν υπάρχουν σχόλια: