ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Χιλιάδες καρχαρίες “τυχαία θύματα” ψαράδων κάθε ώρα

Περίπου 11.000 καρχαρίες σκοτώνονται κάθε ώρα παγκοσμίως, ενώ ο αριθμός ανθρώπων που πεθαίνουν από επιθέσεις καρχαρία υπολογίζεται να είναι 5 το χρόνο.
Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι περίπου 100 εκατομμύρια καρχαρίες θανατώνονται ετησίως από ανθρώπινο χέρι. Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να είναι ακόμη σχετικά χαμηλοί, δεδομένου ότι η εκτίμηση βασίζεται μόνο στα αριθμητικά στοιχεία δηλωμένων αλιευμάτων.
Η αλιεία για εμπορικούς σκοπούς αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος του συνολικού αριθμού καρχαριών που σκοτώνονται. Αρκετές φορές ο καρχαρίας είναι ο στόχος, αλλά
συχνά γίνεται και “τυχαίο θύμα” σε περιπτώσεις αλιείας άλλων ειδών ψαριού. Τέτοια “λάθη” συμβαίνουν όταν το ψάρεμα γίνεται με παραγάδι και οι ψαράδες εξαπλώνουν 2.000 δολωμένα αγκίστρια σε ένα μήκος εκατοντάδων μέτρων. Αυτός ο τρόπος συνήθως χρησιμοποιείται για να αλιευθούν ο τόνος και το σκουμπρί, ενώ οι καρχαρίες που συχνά πιάνονται στα δίχτυα “τυχαία”κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, σκοτώνονται ή τραυματίζονται και στη συνέχεια πετιούνται στη θάλασσα.
Υπάρχουν και άλλα είδη ψαριών που αποτελούν πιο συνηθισμένους στόχους από τους καρχαρίες, αλλά δεν αντιμετωπίζουν την ίδια απειλή της εξαφάνισης. Ένας λόγος είναι επειδή οι καρχαρίες συνήθως αναπαράγονται μόνο μία φορά το χρόνο και κυοφορούν 10 έως 40 νεογνά ανά κύηση. Η υπεραλίευση σε συνδυασμό με την μακρά περίοδο της κύησης και περιορισμένο αριθμό των μωρών καρχαριών που γεννιούνται, έχουν εντάξει πολλά είδη καρχαριών στη λίστα ζώων απειλούμενων με εξαφάνιση.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.