ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Το μυστήριο με τους τεράστιους κύκλους στην έρημο Ναμίμπ

Οι μυστηριώδεις κύκλοι στην έρημο Ναμίμπ της Αφρικής εμφανίζονται όσο υπάρχουν άνθρωποι στην περιοχή.
Επί δεκαετίες, οι επιστήμονες επιχειρούν να εξηγήσουν την εμφάνιση των επιβλητικών κυκλικών σχεδίων στην έρημο και πλέον θεωρούν ότι ανακάλυψαν τον υπεύθυνο: τους τερμίτες.
Η έρημος Ναμίμπ στη νοτιοδυτική Αφρική είναι μια άνυδρη περιοχή που φιλοξενεί στρουθοκαμήλους, λεοπαρδάλεις και άλλα μεγάλα ζώα. Παρόλα αυτά τους τεράστιους κύκλους διαμέτρου από δύο έως δώδεκα μέτρα δημιουργούν από τους μικροσκοπικούς κατοίκους της ερήμου: οι τερμίτες.

Ο βιολόγος Norbert Juergens από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου παρατήρησε ότι στο κέντρο αυτών των τεράστιων κύκλων κυκλοφορούν τερμίτες της άμμου (Psammotermes allocerus).
Ανακάλυψε ότι χωρίς γρασίδι για να απορροφήσει άμεσα τα όμβρια ύδατα και να τα απελευθερώσει ξανά στην ατμόσφαιρα ως ατμό, η όποια ποσότητα βροχής που πέφτει στην περιοχή απορροφάται από το πορώδες και αμμώδες έδαφος. Είναι το νερό αυτό που κρατά τους τερμίτες ζωντανούς, ακόμα και κατά τις χείριστες φάσεις της σκληρής περιόδου ξηρασίας.
Παρατήρησε επίσης ότι οι ρίζες των ενδημικών φυτών είναι “μασημένες” και ότι στις περιοχές εντός και γύρω από τους κύκλους υπάρχουν ίχνη υπόγειων σηράγγων: αποδείξεις της παρουσίας των τερμιτών της άμμου στην περιοχή.
Η έρημος Ναμίμπ είναι ένας καυτός ωκεανός άμμου, δίπλα ακριβώς στον παγωμένο Ατλαντικό Ωκεανό και εκτείνεται σε βάθος περίπου 100 χλμ. από αυτόν. Είναι ένα από τα πιο ξηρά μέρη της γης. Ο εξερευνητής Βαρθολομαίος Ντιάζ, ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε ώς εκεί το 1487, την ονόμασε “Άμμο της Κόλασης”.

Δείτε φωτο στο http://www.econews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.