ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

Η γυναίκα που θα γυρίσει τον κόσμο δωρεάν γιατί έχει το... σωστό ονοματεπώνυμο

Ο 28χρονος Jordan Axani αποφάσισε να χαρίσει ένα εισιτήριο για τον γύρο του κόσμου σε μια κοπέλα που θα είχε το ίδιο όνομα με την πρώην σύντροφό του

Καμιά φορά, η τύχη μας καθορίζεται από πράγματα πολύ απλά και καθημερινά. Στην περίπτωση της 23χρονης Elizabeth Quinn Gallagher, θα πρέπει να αισθάνεται τυχερή για το όνομά της, γιατί χάρη σε αυτό μπόρεσε να κερδίσει τον γύρο του κόσμου εντελώς δωρεάν.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 28χρονος Jordan Axani από το Τορόντο αποφάσισε να χαρίσει ένα εισιτήριο για τον γύρο του κόσμου σε μια κοπέλα που θα είχε το ίδιο όνομα με την πρώην σύντροφό του. Έβαλε μάλιστα και αγγελίες, ώσπου τελικά βρήκε το σωστό πρόσωπο.

Ο Jordan και η πρώην φίλη του, Elizabeth Gallagher, είχαν κλείσει αεροπορικά εισιτήρια τον περασμένο Μάιο και μάλιστα τα είχαν βρει σε μεγάλη έκπτωση. Ωστόσο, η σχέση τους τελείωσε άδοξα και τα εισιτήρια έμειναν. Μη θέλοντας να τα χαραμίσει, αλλά και αδυνατώντας να τα μεταφέρει σε άλλο όνομα, λόγω της πολιτικής της εταιρείας, σκέφτηκε ότι αφού δεν απαιτείτο η επίδειξη διαβατηρίου κατά το booking θα μπορούσε να αναζητήσει μια κοπέλα με το ίδιο όνομα για να χρησιμοποιήσει το εισιτήριο της πρώην του.


«Θα είναι ένα καθαρά πλατωνικό ταξίδι. Και θα είναι τέλεια», είπε ο Axani. 


Όταν ανέβασε την προσφορά σε δημοφιλή ιστότοπο έλαβε χιλιάδες e mail. Δεκαοκτώ εξ αυτών ανήκαν σε πραγματικές Elizabeth Gallagher με καναδικό διαβατήριο. Τελικά διάλεξε την συνταξιδιώτισσά του, μια 23χρονη φοιτήτρια και υπάλληλο μερικής απασχόλησης από το Cole Harbour, της Νέας Σκοτίας.

«Θα είναι ένα καθαρά πλατωνικό ταξίδι. Και θα είναι τέλεια», είπε ο Axani. Αρχικά, η κοπέλα θεώρησε ότι το ταξίδι με έναν άγνωστο που είχε σχέση με μια συνονόματή της θα ήταν «τρέλα», ωστόσο είδε ότι θα μπορούσε να το κάνει, αφού πρώτα μίλησε επί αρκετές ώρες με τον Axani στο τηλέφωνο.

«Σίγουρα ήταν λίγο τρομακτικό στην αρχή αλλά όταν του μίλησα κατάλαβα ότι δεν υπήρχε λόγος να φοβάμαι. Αντίθετα, ένιωσα φοβερά», είπε η ίδια, αν και έκανε γνωστό ότι έχει ήδη σχέση με κάποιον.

«Είναι κάτι τελείως φιλικό. Έχω σοβαρή σχέση και σχεδιάζουμε να αγοράσουμε σπίτι και σκύλο. Αρα, όχι, δεν ψάχνω για κάτι άλλο». Αποκάλυψε πάντως ότι το αγόρι της, όπως άλλωστε ήταν και αναμενόμενο, δεν είναι ενθουσιασμένο με την εξέλιξη...
Ο Axani, εργαζόμενος σε μια πολυεθνική εταιρεία συμβούλων και real estate, ανέφερε πως αγόρασε τα εισιτήρια έναντι 2000 δολ., ωστόσο τώρα η αξία τους σε ρευστό ανέρχεται σε περίπου 5.000-7.000 καναδικά δολάρια.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
ΑΠΟ http://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...