ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Ξεκινούν οι προσλήψεις 52.553 ανέργων σε Δημόσιο και ΟΤΑ

Οι ωφελούμενοι θα προσληφθούν για πέντε μήνες με πλήρη ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη, ενώ η αμοιβή των ωφελουμένων, κυμαίνεται από 427 ευρώ, για τους νέους κάτω των 25 ετών, έως 490 ευρώ το μήνα

Ανοίγουν οι διαδικασίες για τις προσλήψεις 52.553 ανέργων, εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ σε δήμους, περιφέρειες και φορείς του Δημοσίου, (νοσοκομεία, υπουργεία, ασφαλιστικά
ταμεία κ.α) μετά την υπογραφή των τριών σχετικών υπουργικών αποφάσεων, από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Οι ωφελούμενοι θα προσληφθούν για πέντε μήνες με πλήρη ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη, ενώ η αμοιβή των ωφελουμένων, κυμαίνεται από 427 ευρώ, για τους νέους κάτω των 25 ετών, έως 490 ευρώ το μήνα.

Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014- 2015» και είναι στοχευμένη σε κοινωνικά ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, κυρίως μακροχρόνιους ανέργους και νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος τους.

Απευθύνεται περισσότερο σε ανέργους χαμηλών προσόντων καθώς από το σύνολο των προσφερομένων θέσεων, 38.200 προορίζονται για αποφοίτους Γυμνασίου, Λυκείου, ΤΕΕ και ΙΕΚ και τις υπόλοιπες 14.353 θέσεις θα τις μοιραστούν πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το υπουργείο Εργασίας έχει αποστείλει ήδη το πρόγραμμα στον ΑΣΕΠ για την προκήρυξη των θέσεων, ενώ οι προσλήψεις αναμένεται να ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Οι ωφελούμενοι, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

2. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,

3.εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

4. άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα.

5. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.

Στόχος του προγράμματος είναι: Α) Η ενίσχυση και προώθηση της απασχόλησης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού όπως οι μακροχρόνια άνεργοι ή τα νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο , που πλήττονται εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και της μακράς ύφεσης που υφίσταται η ελληνική οικονομία.

Στόχος του προγράμματος είναι η ένταξη και η επανένταξή των ανέργων στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα η αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της δημόσιας διοίκησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, καθώς οι ωφελούμενοι θα συμβάλουν στο έργο που έχουν να διεκπεραιώσουν Δήμοι, Περιφέρειες και άλλοι δημόσιοι φορείς.

Οι τρεις αποφάσεις προβλέπουν ότι στις οκτώ περιφέρειες σύγκλισης θα προσληφθούν με τα πεντάμηνα 22.237, ενώ στις τρεις περιφέρειες σταδιακής εξόδου θα προσληφθούν 26.269 άνεργοι. Στις οκτώ περιφέρειες σύγκλισης, δηλαδή στις περιφέρειες με τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή υστέρηση στην Ελλάδα περιλαμβάνονται, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Ήπειρος, η Δυτική Ελλάδα, η Θεσσαλία, οι Ιόνιοι Νήσοι, η Κρήτη, η Πελοπόννησος, το Βόρειο Αιγαίο.

Στις τρεις περιφέρειες σταδιακής εξόδου της χώρας, όπου εμφανίζεται χαμηλή απασχόληση και υψηλή ανεργία, συμπεριλαμβάνονται: η Αττική, η Κεντρική και η Δυτική Μακεδονία.

ΑΠΟ http://www.protothema.gr/e

Δεν υπάρχουν σχόλια: