ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

Ο Κικίλιας για την ασφαλή πλοήγηση παιδιών με αναπηρία ή εκπαιδευτικές ανάγκες στο διαδίκτυο

http://www.protothema.gr
17/12/2014

 

Παρουσιάστηκε η εφαρμογή CYBERKID, που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνούν άμεσα και σε πραγματικό χρόνο, σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Συνέδριο με θέμα την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο οργάνωσε η Διεύθυνση Δίωξης
Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσία του υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια. Το συνέδριο, με θέμα: «Η ασφαλής πλοήγηση στο διαδίκτυο είναι υπόθεση όλων μας» απευθυνόταν σε μαθητές με αναπηρία και παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ξεκίνησε χθες στις 10:00 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20.00.

Ο υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Παπασπύρου Σπυρίδων, απηύθυνε χαιρετισμό ενώ παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, ο Διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, Υποστράτηγος Μιχαιρίνας Κωνσταντίνος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Διαμαντόπουλος Ιωάννης και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, Ταξίαρχος Αρκουμάνης Γεώργιος. Την παρουσίαση πραγματοποίησε ο Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος Εμμανουήλ Σφακιανάκης με εξειδικευμένους αξιωματικούς της Υπηρεσίας και ειδικούς επιστήμονες ενώ το κοινό  απαρτιζόταν απο περίπου εκατό μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου - Λυκείου Αθηνών και του Ειδικού Γυμνασίου - Λυκείου Ιλίου με τους συνοδούς εκπαιδευτικούς.

Στόχος, ήταν η ενημέρωση της ευαίσθητης ομάδας των παιδιών, για τους κινδύνους που κρύβει το διαδίκτυο και για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων του ψηφιακού κόσμου, καθώς είναι ύψιστης σημασίας η ισότιμη συμμετοχή των μαθητών αυτών, στην κοινωνία της γνώσης και των σύγχρονων τεχνολογιών.

Παράλληλα έγινε η προβολή της καινοτόμου εφαρμογής CYBERKID, η χρήση της οποίας και μέσω της γραμμής CYBERALERT δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να επικοινωνούν άμεσα και σε πραγματικό χρόνο (real time), σε περίπτωση κινδύνου ή απειλής, με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μέσω  μίας πρωτοποριακής (touchscreen call) διαδικασίας «Cyber Alert», αλλά και μέσω αποστολής ηλεκτρονικού μηνύματος. Η έναρξη του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε από τη χορωδία μαθητών του Κολλεγίου Αθηνών με χριστουγεννιάτικα κάλαντα για τους μικρούς μαθητές, ενώ μοιράστηκαν αναμνηστικά δώρα και εκπαιδευτικό υλικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: