ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Αλβανός "κατά συρροήν δολοφόνος": Σκότωνε όσους τον έπαιρναν για δουλειά

"Κατά συρροήν δολοφόνος" χαρακτηρίζεται ο 31χρονος Αλβανός που κρατείται για το φόνο της 59χρονης ζωγράφου στη Νάξο και μεταξύ των θυμάτων του συγκαταλέγεται ο 79χρονος που βρέθηκε δολοφονημένος στη Σπηλιά το 2011.
Τότε η Αστυνομία από τη μελέτη των αποτυπωμάτων και την ανάλυση DNA, είχε ταυτοποιήσει το δράστη τον οποίο καταζητούσε, αλλά αυτός γύριζε στην Ελλάδα χρησιμοποιώντας διάφορα ονόματα. Βαγγέλης, Ηλίας, Λευτέρης, Ανδρέας, Εντμοντ, Αρτάν και Ντετιάν είναι κάποια από τα ονόματα με τα οποία συστηνόταν ο αλλοδαπός κακοποιός. Ο ίδιος είχε συμμετοχή σε δύο ακόμη φόνους στην Τρίπολη και τα Βούρβουρα Αρκαδίας. Σύμφωνα με
πληροφορίες, σε όλες τις περιπτώσεις είχε εργαστεί για τα θύματα.

Αναλυτικότερα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας "Το Βήμα" αναφέρονται τα εξής:
Αλλους τρεις φόνους στην Αρκαδία αλλά και στη Μεσσηνία την περίοδο 2008-2011 φέρεται να έχει διαπράξει, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. που αποκαλύπτει «Το Βήμα», ο 31χρονος Αλβανός ο οποίος κρατείται για τον φόνο της 59χρονης ζωγράφου στη Νάξο.
Οι αξιωματικοί της Αστυνομίας μιλούν για πρωτοφανή εγκληματική δράση του 31χρονου αλλοδαπού «κατά συρροήν» δολοφόνου που χρησιμοποιούσε τουλάχιστον έξι πλαστές ταυτότητες. Λήστευε και σκότωνε ηλικιωμένους που του προσέφεραν εργασία ή τους «στόχευε» μαζί με τρεις άλλους ομοεθνείς του και εφορμούσαν στα σπίτια τους
Ο Αλβανός, είτε μόνος του είτε με τους συνεργούς του, είχε αρχικά τραυματίσει θανάσιμα στις 30 Μαρτίου 2008 έναν 82χρονο ηλικιωμένο σε σπίτι στην Τρίπολη κατά τη διάρκεια ληστείας. Το θύμα που είχε κακοποιηθεί εξέπνευσε λίγες ημέρες αργότερα στο νοσοκομείο.
Ο δεύτερος φόνος καταγράφηκε στις 10 Μαΐου 2011 στην περιοχή Σπηλιά του Δήμου Τριφυλίας στη Μεσσηνία με θύμα του έναν 79χρονο ηλικιωμένο. Τότε οι κάτοικοι της περιοχής αντιλήφθηκαν ότι η πόρτα της οικίας του άτυχου γέροντα στο κέντρο του χωριού ήταν ανοικτή και εκείνος άφαντος. Οι περίοικοι διαπίστωσαν ότι το σπίτι ήταν αναστατωμένο. Ετσι ειδοποιήθηκε η Αστυνομία, η οποία ξεκίνησε άμεσα έρευνες και τελικά στις 3 το μεσημέρι στο κτήμα του 79χρονου που βρίσκεται σε 500 μέτρα απόσταση από το σπίτι του εντοπίστηκε το πτώμα του σε θαμνώδη έκταση.
Το τρίτο έγκλημα σημειώθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2011 στο χωριό Βούρβουρα Αρκαδίας με θύμα έναν 77χρονο αγρότη. Οι δράστες μπήκαν σε σπίτι όπου διέμενε ζευγάρι ηλικιωμένων, ερεύνησαν τον χώρο, αφαίρεσαν διάφορα αντικείμενα και στη συνέχεια διέφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Περίοικοι που μετέβησαν αρχικά στο σπίτι και στη συνέχεια αστυνομικοί βρήκαν τον 77χρονο νεκρό στο υπνοδωμάτιό του. Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε ότι ο ηλικιωμένος ξυλοκοπήθηκε άγρια από τους δράστες τη στιγμή που η σύζυγός του τους εκλιπαρούσε να σταματήσουν.
Για αυτό τον φόνο είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2012 ένας 35χρονος Αλβανός ύστερα από ένταλμα σύλληψης του ανακριτή Πρωτοδικών Τρίπολης, ενώ είχε σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος των τριών συνεργών του, ένας από αυτούς και ο «κατά συρροήν» δολοφόνος της Νάξου για ληστεία κατά συναυτουργία και ανθρωποκτονία από πρόθεση.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/47081-alvanos-kata-syrroin-dolofonos

Δεν υπάρχουν σχόλια: