ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Απόψε στην Κυπαρισσία: Αφιέρωμα στον Πολύβιο Δημητρακόπουλο

Αφιέρωμα στον Πολύβιο Δημητρακόπουλο διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου
Τριφυλίας και η Ενωση Μεσσηνίων Συγγραφέων, καθώς φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη γέννησή του. Η εκδήλωση θα γίνει σήμερα Σάββατο στην Κυπαρισσία στην αίθουσα "Αλέκος Παπαδόπουλος" στις 7.30 μ.μ.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

«Ο βίος και τα λογοτεχνικά έργα του Πολύβιου Δημητρακόπουλου»: Κώστας Παπαδόπουλος (Ζωτόπουλος) αντιπρόεδρος της Ενωσης Μεσσήνιων Συγγραφέων, διευθυντής του Λυκείου Μελιγαλά.
Ανάγνωση αποσπασμάτων έργων του Πολύβιου Δημητρακόπουλου από μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Κυπαρισσίας. «Πολύβιος Δημητρακόπουλος: Ο πεζογράφος, ο θεατρικός συγγραφέας, ο ποιητής»: Κώστας Παπαγεωργίου ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας, διευθυντής του λογοτεχνικού περιοδικού «Τα ποιητικά».
Ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος (1864-1922) γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυπαρισσία. Ακολούθησε καριέρα στρατιωτικού την οποία εγκατέλειψε το 1892 για να αφοσιωθεί αποκλειστικά στη λογοτεχνική δραστηριότητά του που κράτησε ως το τέλος της ζωής του. Πέθανε στην Αθήνα. Ο Πολύβιος Δημητρακόπουλος υπήρξε πολυγραφότατος. Το σύνολο του έργου του καλύπτει ποικίλα είδη του γραπτού λόγου. Ωστόσο έγινε γνωστός κυρίως με τη θεατρική του παραγωγή. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Χρονικά εντάσσεται στη λογοτεχνική γενιά του 1880. Εδρασε ωστόσο στον αντίποδά της, υποστηρίζοντας ως τα τελευταία του έργα την καθαρεύουσα. Στα θετικά στοιχεία του έργου του πρέπει να αναφερθούν η ιδιαίτερη γλωσσική, υφολογική και δομική επεξεργασία των καλύτερων έργων του, καθώς επίσης το οξύτατο χιούμορ του, στοιχεία που αξιοποίησε στις κωμωδίες και τις επιθεωρήσεις του, που τον κατέστησαν έναν από τους δημοφιλέστερους θεατρικούς συγγραφείς της εποχής του. Πολλά από τα έργα του έγιναν μεγάλες εισπρακτικές επιτυχίες και διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της αθηναϊκής επιθεώρησης που άκμασε κατά τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/ekdiloseis/item/47084-kyparissia-afierwma-polyvios-dimitrakopoulos

Δεν υπάρχουν σχόλια: