ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Παραλίες για να κάνουν το μπάνιο τους τα κατοικίδια ζώα σύντομα και στην Ελλάδα!

Τη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων παραλιών, μετά από υπόδειξη των Λιμενικών Αρχών της χώρας, στις οποίες θα επιτρέπεται στο εξής η πρόσβαση και η επαφή με το νερό για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς (pet friendly areas) προωθεί νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Για την επιλογή των συγκεκριμένων παραλιών θα πρέπει να πληρούνται ορισμένα αυστηρά κριτήρια, όπως μεταξύ άλλων, οι παραλίες αυτές να μην έχουν χαρακτηριστεί «πολυσύχναστες» από τις ισχύουσες διατάξεις και να μη συμπεριλαμβάνονται παραλίες που ο λουόμενος καταβάλλει εισιτήριο σε αυτές.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας τονίζεται πως υπήρχε «αναντιστοιχία μεταξύ υφιστάμενης νομοθεσίας και καθημερινής πραγματικότητας» και πως η επίλυση του συγκεκριμένου ζητήματος αποτελούσε χρόνιο ζητούμενο για πολλούς πολίτες και τουρίστες που συντηρούν κατοικίδια ζώα.
Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση η Ελλάδα εναρμονίζεται με τη νομοθεσία πολλών ευρωπαϊκών χωρών.
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου συναντήθηκε την Τρίτη 7 Οκτωβρίου με θεσμικούς εκπροσώπους της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ).
«Παρακολούθησα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη συζήτηση και τον προβληματισμό χιλιάδων πολιτών για το θέμα. Παράλληλα, έψαξα να βρω τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης και κατέληξα στη σημερινή λύση. Πιστεύω, άλλωστε, ότι η διασπορά του πληθυσμού, η πλούσια ακτογραμμή και η μοναδική πολυνησία που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας ευνοούνται από στοχευμένες λύσεις σε κάθε θέμα. Οι οριζόντιες διατάξεις δεν καλύπτουν αυτήν τη ιδιομορφία» σημείωσε ο υπουργός Ναυτιλίας.
Οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, από την πλευρά τους χαρακτήρισαν «ιστορική»,την πρωτοβουλία η οποία δίνει λύση σε ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα χιλιάδων πολιτών. «Είναι, όμως, πολύ σημαντική και για το μήνυμα που εκπέμπει. Ένα μήνυμα με πολλές κοινωνικές ευαισθησίες και προεκτάσεις», τόνισαν χαρακτηριστικά, απευθυνόμενοι στον κ. Βαρβιτσιώτη.
Η ΠΦΠΟ ευχαρίστησε τον υπουργό για τη συνεργασία και κάλεσαν τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων να επιδείξουν απόλυτη συνέπεια και υπευθυνότητα, έχοντας τα ζώα δεμένα ώστε να μην ενοχλούν τους υπόλοιπους λουόμενους, αλλά και φροντίζοντας να καθαρίσουν τις ακαθαρσίες τους.

ΑΠΟ http://www.econews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: