ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Ο μεγαλοπρεπής ελέφαντας Σατάο με τους γιγάντιους χαυλιόδοντες ακρωτηριάστηκε από λαθροθήρες

Λαθροθήρες σκότωσαν έναν από τους πιο διάσημους και αγαπητούς ελέφαντες της Κένυας: τον μεγαλοπρεπή Σατάο που είχε χαυλιόδοντες τόσο μεγάλους που ακουμπούσαν στο έδαφος.
Ο Σατάο θανατώθηκε με δηλητηριώδη βέλη στο Εθνικό Πάρκο Τσάβο της νοτιοανατολικής Κένυας.
Αξιωματούχοι υπηρεσιών προστασίας της άγριας ζωής βρήκαν το κουφάρι του άλλοτε περήφανου ελέφαντα με δύο τρύπες να χάσκουν εκεί που κάποτε δέσποζαν οι γιγάντιοι χαυλιόδοντες.
Το πρόσωπό του είχε υποστεί σοβαρό ακρωτηριασμό με αποτέλεσμα οι ειδικοί να εστιάσουν σε
άλλα σημεία του σώματος όπως τα αυτιά, ώστε να ταυτοποιήσουν το πτώμα του ελέφαντα .
“Ο Σατάο είναι νεκρός, σκοτώθηκε από το δηλητηριώδες βέλος ενός λαθροθήρα ελεφαντόδοντου για να ταΐσει την ακόρεστη ζήτηση για ελεφαντόδοντο στην Άπω Ανατολή. Μια τόσο σημαντική ζωή χάθηκε ώστε κάποιος πολύ μακρυά να αποκτήσει ένα ασήμαντο διακοσμητικό πάνω από το τζάκι του σπιτιού του” αναφέρει η ανακοίνωση των αρχών του εθνικού πάρκου.
“Αναπαύσου εν ειρήνη παλιέ φίλε, θα μας λείψεις” καταλήγει η ανακοίνωση.
Ο Σατάο ήταν 45 ετών και ιδιαίτερα δημοφιλής στους επισκέπτες του πάρκου, όπου οι υποστελεχωμένες υπηρεσίες τον παρακολουθούσαν τακτικά για να τον προστατεύσουν από λαθροκυνηγούς.
Ο ελέφαντας ενώ συνήθως τριγύριζε σε συγκεκριμένα σημεία του πάρκου, τον τελευταίο καιρό είχε αρχίσει να επισκέπτεται πιο απομακρυσμένες περιοχές όπου υπάρχει πόσιμο νερό, αλλά αναπτύσσεται έντονη λαθροθηρία.
Η περιοχή όπου βρέθηκε νεκρός είναι δύσκολα προσβάσιμη εξαιτίας της πυκνής βλάστησης και της απουσίας δρόμων.
Η ανακοίνωση του θανάτου του έγινε την Παρασκευή.
Ο Σατάο είναι θύμα της παράνομης εμπορίας ελεφαντόδοντου που έχει διπλασιαστεί από το 2007 και μετά με τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι μια από τις κύριες αγορές ελλείψει ρυθμιστικού πλαισίου απόκτησης τέτοιων αντικειμένων.
Μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο είναι η Κίνα, ενώ σημαντική ζήτηση εκδηλώνεται σε άλλες ασιατικές χώρες όπως η Ταϋλάνδη, οι Φιλιππίνες και το Βιετνάμ.
Περιβαλλοντικές εκδηλώσεις υπολογίζουν τον αριθμό των δολοφονηθέντων αφρικανικών ελεφάντων σε 30.000 τα τελευταία χρόνια με ολέθριες συνέπειες για τους πληθυσμούς και την ίδια την επιβίωση του θαυμαστού είδους.
Πίσω από τη λαθροθηρία δραστηριοποιούνται ένοπλες ομάδες που εκμεταλλεύονται στην αυξημένη ζήτηση για ελεφαντόδοντο για να αγοράσουν όπλα και πυρομαχικά.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.