ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Απίστευτη ιστορία επιβίωσης: Έπεσε από τα 14.000 πόδια, χάλασε το αλεξίπτωτο του και σώθηκε

Ο Γκάι, από την Αυστραλία, θέλησε να γιορτάσει τα 21α του γενέθλια με έναν περιπετειώδη τρόπο. Και είχε Άγιο (Vid)



Δικαιολογημένα ο Άλφρεντ Γκάι αισθάνεται ο πιο τυχερός άνθρωπος του κόσμου, καθώς σε ελεύθερη πτώση στα 14.000 πόδια βρέθηκε ξαφνικά χωρίς αλεξίπτωτο και επέζησε πέφτοντας σε μια μικρή λίμνη.
Ο Γκάι, από την Αυστραλία, θέλησε να γιορτάσει τα 21α του γενέθλια με έναν περιπετειώδη τρόπο, δοκιμάζοντας για πρώτη φορά το ακραίο άθλημα της πτώσης με αλεξίπτωτο. Μαζί του βρισκόταν ως συνοδός, επαγγελματίας αλεξιπτωτιστής, ο οποίος είχε στο ενεργητικό του 4.876 επιτυχημένες πτώσεις. Οι δύο άνδρες πήδηξαν από το αεροπλάνο και όλα φαίνονταν να κυλούν ομαλά, με τα επίπεδα αδρεναλίνης να «χτυπούν κόκκινο». Ωστόσο, την ίδια στιγμή που το αλεξίπτωτο άνοιξε, σχίστηκε, προκαλώντας πανικό στον κ. Γκάι και τον εκπαιδευτή του.
«Ταρακουνιόμασταν τόσο πολύ, που ήταν σαν να βρισκόμασταν μέσα σε μηχανή μπλέντερ. Στριφογυρίζαμε κυκλικά πολύ γρήγορα» εξομολογείται ο κ. Γκάι σε
συνέντευξή του στην εφημερίδα Herald Sun, στην οποία μίλησε για πρώτη φορά μετά την περιπέτειά του.
Στο έδαφος βρισκόταν οι συγγενείς και ο σύντροφος του, που έβλεπαν με κομμένη την ανάσα την ελεύθερη πτώση, όταν συνειδητοποίησαν πως το αλεξίπτωτο είχε ανοίξει, αλλά δεν δούλευε σωστά. Έντρομοι παρακολουθούσαν και οι θαμώνες στο γήπεδο του γκολφ, όπου ήταν ο προορισμένος τόπος προσγείωσης για τους αλεξιπτωτιστές. «Δεν πίστευα ότι κανείς μπορούσε να επιβιώσει από αυτό. Ένα ανθρώπινο σώμα δεν είναι ικανό να το αντέξει» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ένας από τους παρευρισκομένους.

Περιγράφοντας τις στιγμές αγωνίας που βίωσε, ο κ. Γκάι εξηγεί πως αυτό που κυριαρχούσε στη σκέψη του ήταν ο φόβος πως δεν θα ξαναδεί την οικογένειά του και τον σύντροφό του. «Δεν ένιωθα σαν να έπεφτα στο έδαφος, αλλά πιο πολύ σαν το έδαφος να ερχόταν καταπάνω μου να με χτυπήσει, ότι η γη θα με χτυπούσε» αναφέρει.
Όταν πλέον είχαν φτάσει στο ύψος 500 ποδιών πάνω από το έδαφος, άνοιξε το εφεδρικό αλεξίπτωτο, το οποίο όμως ερχόταν σε επαφή με τα κατεστραμμένα κατάλοιπα του πρώτου σχισμένου αλεξίπτωτου.
Η στιγμή της πρόσκρουσης ήρθε τελικά και οι δύο άνδρες βρέθηκαν στην άκρη μιας λιμνούλας που είχε το γήπεδο του γκολφ.
«Το αποτέλεσμα της πρόσκρουσης ήταν ο χειρότερος πόνος που μπορούσα να φανταστώ. Και μετά σκέφτηκα "Βρίσκομαι στο έδαφος, είμαι ζωντανός!"» αναφέρει ο τυχερός 22χρονος. Ο εκπαιδευτής υπέστη ακόμη πιο σκληρό χτύπημα, καθώς προσγειώθηκε πρώτος.

Ένας παίκτης του γκολφ που βρισκόταν δίπλα στο σημείο προσγείωσης έσπευσε να παράσχει τις πρώτες βοήθειες στους δύο άνδρες, μέχρι να καταφθάσει το ασθενοφόρο.
«Όταν το κοιτάω, δεν βλέπω το ατύχημα. Βλέπω μια αχτίδα ελπίδας. Ήμουν μέρος ενός θαύματος και δεν υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που μπορούν να πουν κάτι τέτοιο. Σημαίνει πολλά για μένα. Το έκανα για να θυμίζω στον εαυτό μου πως είμαι τυχερός, βρίσκομαι εδώ για κάποιο λόγο και για κάποιον σκοπό» εξομολογείται ο κ. Γκάι.
(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

ΑΠΟ http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: