ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Φως στον μισθολογικό ορίζοντα. Για ποιους επιστρέφει το "μισό δώρο" στο Δημόσιο

Θεσμοθέτηση Ενιαίου Μισθολογίου, σύνδεση μισθού - παραγωγικότητας και μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας προ των πυλών στο Δημόσιο
Σαρωτικές αλλαγές στο κράτος προετοιμάζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αφού από το 2015 θα αλλάξουν όλα στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, στις μετατάξεις αλλά και στην αξιολόγηση του προσωπικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου έδωσε έμφαση στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο.

Μία από τις βασικές αλλαγές θα είναι η σύνδεση του μισθού με την παραγωγικότητα που σηματοδοτεί την επαναφορά του 13ου μισθού ως ετήσιου μπόνους μόνο για τους παραγωγικούς υπαλλήλους.
Από την πλευρά των δανειστών, στην πρόσφατη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από το ΔΝΤ, ένα σημαντικό τμήμα του κειμένου αφορά τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον δημόσιο τομέα, ενώ ο Πολ Τόμσεν επανέφερε σε δηλώσεις του το δίλημμα μεταρρυθμίσεις στο κράτος ή νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην τρόικα στις τελευταίες επαφές που είχε στην Αθήνα με κυβερνητικά στελέχη την άνοιξη έθεσε το θέμα της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αμείβεται ένας εκπαιδευτικός με 750 ευρώ τον μήνα και ο κλητήρας του υπουργείου Οικονομικών να λαμβάνει ακόμα και 1.700 ευρώ μισθό.
Οι μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο Δημόσιο αφορούν:
1. Την αλλαγή της πολιτικής μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους και τη θεσμοθέτηση νέου ενιαίου μισθολογίου, όπου οι εργαζόμενοι στο κράτος θα αμείβονται ανάλογα με τα προσόντα, τη θέση ευθύνης και την αποδοτικότητά τους.
2. Τη θεσμοθέτηση νέου συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων με βάση την αποδοτικότητα και την επίτευξη στόχων. Επανέρχεται ο 13ος μισθός ως ετήσιο μπόνους για όσους έχουν πετύχει το 90% των στόχων που έχουν τεθεί, ενώ οι μη παραγωγικοί υπάλληλοι θα έχουν μειώσεις στις αποδοχές τους.
3. Θεσμοθέτηση του μόνιμου μηχανισμού κινητικότητας μέσω ΑΣΕΠ, που θα καταργήσει τις μετατάξεις. Αυτές θα πραγματοποιούνται πλέον μέσω ετήσιων διαγωνισμών υπό τον έλεγχο και τη μοριοδότηση της ανεξάρτητης αρχής.
4. Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει μελέτη από την πλευρά της κυβέρνησης μέχρι τα τέλη του Δεκεμβρίου προκειμένου να εφαρμοστεί από το 2015 η μεταφορά υπηρεσιών του κρατικού μηχανισμού σε ιδιώτες με στόχο τη μείωση του κόστους και την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όπως είναι η φύλαξη κτιρίων, η καθαριότητα των γραφείων κ.ά.
Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης "τρέχει" μία σειρά δράσεων που αφορούν τις αλλαγές στο κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, για τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε επιστολή στους νέους υπουργούς προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα.
Οι άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορούν:
* Την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επιλογή των προϊσταμένων στο Δημόσιο. Εισάγεται η διαδικασία επιλογής μέσω ΑΣΕΠ με συνέντευξη και γραπτές εξετάσεις. Εντός του έτους θα έχουν επιλεγεί οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων και των εποπτευόμενων φορέων και το 2015 θα επιλεγούν με τις ίδιες διαδικασίες οι διευθυντές και οι τμηματάρχες.
* Την ολοκλήρωση της μνημονιακής δέσμευσης για την απομάκρυνση 15.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 9.000 απολύσεις, ενώ μέχρι το Φθινόπωρο εκτιμάται ότι θα έχουν απολυθεί 4.000 υπάλληλοι που είναι σε διαθεσιμότητα και δεν θα μπορέσουν να βρουν θέση για να επανατοποθετηθούν και περίπου 2.000 εργαζόμενοι από τις ΔΕΚΟ ύστερα από αξιολόγηση και μείωση δομών ή καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών.
* Την αξιολόγηση του προσωπικού σε όλο το Δημόσιο με το νέο σύστημα της ποσόστωσης για να μη λαμβάνουν όλοι "άριστα" όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Αυτό το μεταβατικό στάδιο αξιολόγησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου σε όλο τον κρατικό μηχανισμό.
Πηγή: Έθνος
ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...