ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Με υπογραφή Ομπάμα το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο στον κόσμο

Στη δημιουργία του μεγαλύτερου θαλάσσιου καταφυγίου του κόσμου στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου θα απαγορεύεται αυστηρά η ανθρώπινη εκμετάλλευση, σκοπεύει να προχωρήσει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Στόχος του Ομπάμα είναι να συμβάλλει στην προστασία των πολύτιμων οικοσυστημάτων του μεγαλύτερου ωκεανού της Υφηλίου όπου ενδημούν κοράλλια, φάλαινες, καρχαρίες, τροπικά ψάρια και πολλά ακόμα είδη.
Τα όρια του καταφυγίου δεν έχουν ακόμα οριστεί, ωστόσο η προστατευόμενη περιοχή θα μπορούσε να φτάσει τα δύο εκατομμύρια τετραγωνικά
χιλιόμετρα και να διπλασιάσει έτσι τη συνολική έκταση των πλήρως προστατευόμενων περιοχών στους ωκεανούς όλου του κόσμου.
Για τη δημιουργία του καταφυγίου, στην οποία αντιδρούν ρεπουμπλικανοί πολιτική που ανησυχούν για τις οικονομικές συνέπειες, ο αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει να αξιοποιήσει εκτελεστικές αρμοδιότητες που δεν απαιτούν την έγκριση του Κογκρέσου -αρμοδιότητες που προβλέπει η νομοθεσία του 1906 για τις αρχαιότητες και τα εθνικά μνημεία.
Το ίδιο είχε κάνει ο προκάτοχός του Τζορτζ Μπους το 2006 όταν δημιούργησε αυτό που ήταν τότε το μεγαλύτερο θαλάσσιο καταφύγιο του κόσμου, το Θαλάσσιο Εθνικό Μνημείο Απομακρυσμένων Νήσων του Ειρηνικού, ανάμεσα στη Χαβάη και την Αμερικανική Σαμόα.
Τα όρια θα καθοριστούν τους επόμενους μήνες έπειτα από διαβούλευση με περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλους φορείς. Σύμφωνα πάντως με τη Washington Post, η οποία ανέφερε πρώτη την είδηση, ο Ομπάμα σχεδιάζει την επέκταση του καταφυγίου που δημιούργησε ο Μπους.
«Όπως έκαναν πριν από εμένα οι πρόεδροι Κλίντον και Μπους, σκοπεύω να χρησιμοποιήσω τις εξουσίες μου ως προέδρου για να προστατεύσω ορισμένα από τα πιο πολύτιμα θαλάσσια τοπία που διαθέτουμε» δήλωσε ο Ομπάμα προαναγγέλλοντας το σχέδιο στο Λευκό Οίκο την Τρίτη.
Ο αμερικανός πρόεδρος σκοπεύει επίσης να λανσάρει ομοσπονδιακό πρόγραμμα για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και της απάτης στο εμπόριο αλιευμάτων.
Η μαύρη αγορά αλιευμάτων εκτιμάται ότι αντιστοιχεί γύρω στο 20% του συνόλου των ψαριών που αλιεύονται στη θάλασσα.
Έκκληση για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων απηύθυνε επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος διοργανώνει αυτή την εβδομάδα συνέδριο για τους ωκεανούς στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΑΠΟ http://www.econews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...