ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Ανοιχτά καταστήματα επτά ημέρες την εβδομάδα Ως τις 7 Ιουλίου αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση

Crash test για τις σχέσεις μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια και του υφυπουργού κ. Μάκη Γιακουμάτου θα αποτελέσει το θέμα λειτουργίας των καταστημάτων
«Πιλότος» για τη νέα πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης θα είναι εντός των επόμενων ημερών το θέμα της λειτουργίας όλων των καταστημάτων σε τρεις (;) τουριστικές περιοχές της χώρας. Αλλά  συγχρόνως θα αποτελέσει και crash test για τις σχέσεις μεταξύ του υπουργού Ανάπτυξης κ. Νίκου Δένδια και του υφυπουργού κ. Μάκη Γιακουμάτου.



Το θέμα επείγει, δεδομένου ότι η σχετική υπουργική απόφαση πρέπει να εκδοθεί ως τις 7 Ιουλίου. Με βάση τα ως τώρα δεδομένα και όπως τουλάχιστον είχε ανακοινώσει ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως μεγέθους θα ήταν ανοιχτά όλες τις ημέρες της εβδομάδας σε επτά περιοχές τριών περιφερειών της χώρας. Πρόκειται για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Ρόδος, Κως και Ερμούπολη Σύρου), την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, περιλαμβανομένης της οδού Τσιμισκή, και Χαλκιδική) και την Περιφέρεια Αττικής (ιστορικό κέντρο της Αθήνας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών της Ερμού και της Ομόνοιας, και Ραφήνα).
Μιλώντας προς «Το Βήμα» ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιακουμάτος είπε πως «ο νόμος αναφέρει για τρεις περιοχές και αυτό ακριβώς θα κάνω έπειτα από δημόσια διαβούλευση», αρνούμενος ωστόσο να προσδιορίσει την έννοια της «περιοχής», αν δηλαδή εννοεί την περιφέρεια ή τον δήμο ή κάποιο άλλο σημείο της πόλης. Βεβαίως προσέθεσε ότι ως τις 7 Ιουλίου θα έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση όπως προβλέπεται από τον νόμο.
Επί της ουσίας είναι προφανής η πρόθεση της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, τόσο του κ. Δένδια όσο και του κ. Γιακουμάτου, να αναθεωρήσουν την ως τώρα πολιτική που ακολουθούν οι κ.κ. Χατζηδάκης και Σκορδάς.
Πρωτίστως φαίνεται ότι «αποκαθίσταται» ως συνομιλητής για θέματα εμπορίου και αγοράς η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και ο πρόεδρός της - και υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας - κ. Βασίλης Κορκίδης.
Στο μεγαλύτερο μέρος της παρελθούσης διετίας η ΕΣΕΕ ήταν «μόλις και μετά βίας» συνομιλητής του κ. Χατζηδάκη. Οι σχέσεις μάλιστα των κ.κ. Κορκίδη και Χατζηδάκη ήταν τόσο κακές που έφτασε ακόμη και ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς να παρέμβει «για να τα βρουν μεταξύ τους». Είναι προφανές λοιπόν ότι τα πράγματα αλλάζουν και μάλιστα δραστικά.
Ο κ. Δένδιας πρόκειται να επισκεφθεί τα γραφεία της ΕΣΕΕ σε μια συμβολική κίνηση για τις σχέσεις των δύο μερών, ενώ ο κ. Γιακουμάτος ανέφερε σε αντιπροσωπεία της ΕΣΕΕ που τον επισκέφθηκε πως «στην υπουργική απόφαση δεν θα συμπεριλαμβάνεται το κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης ή άλλο μεγάλο αστικό κέντρο». Ο κ. υφυπουργός διαβεβαίωσε την ΕΣΕΕ ότι «οι τρεις πιλοτικές περιοχές θα είναι αμιγώς τουριστικές και νησιωτικές, ενώ ως τις 7 Ιουλίου θα προηγηθεί διάλογος τόσο με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους όσο και με την ΕΣΕΕ» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία.
ΑΠΟ http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.