ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Δωρεάν Wi-Fi σε 4.000 δημόσιους χώρους ανά την Ελλάδα

Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» - Η χρηματοδότηση γίνεται από το ΕΣΠΑ

Δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» η πρόσκληση για το «Εθνικό Δίκτυο Σημείων Ασύρματης Πρόσβασης στο Διαδίκτυο WiFi Hotspots» με την οποία καλούνται οι δυνητικοί φορείς του έργου να υποβάλλουν τις σχετικές πράξεις προκειμένου το συγκεκριμένο έργο να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ.


Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 25 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 15 που είχε παρουσιαστεί αρχικά.

Με την υλοποίηση του έργου, αφού πρώτα ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και δημιουργηθεί δίκτυο σημείων, όλοι οι πολίτες θα έχουν δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 4.000 υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους σε όλη την επικράτεια, όπως πλατείες, πεζόδρομοι, παιδικές χαρές, δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία κ.λπ.

Ειδικότερα, η επιλογή των σημείων (wi-fi hotspots) αφορά χώρους από 302 Δήμους της χώρας (σε σύνολο 325) που υπέδειξαν οι ίδιοι, 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, και 200 χώρους λιμένων και μαρινών.

Σημειώνεται ότι κάποιοι δήμοι, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αθηναίων, δεν μετέχουν στο πρόγραμμα, είτε γιατί έχουν ήδη υλοποιήσει δικό τους πρόγραμμα για την παροχή ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, είτε γιατί το υλοποιούν τώρα.

Οι πολίτες θα μπορούν να συνδέονται για χρονικό διάστημα 30 λεπτών, υπό την προϋπόθεση ότι βρίσκονται σε απόσταση 20 μέτρων από το σημείο πρόσβασης για εσωτερικούς χώρους, και σε απόσταση 100 μέτρων για τα εξωτερικά σημεία.

Κάθε σημείο θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 40 έως 50 χρήστες ταυτόχρονα οι οποίοι θα μπορούν:
  • Να έχουν απλή πρόσβαση στο διαδίκτυο αλλά με περιορισμούς για ακατάλληλο περιεχόμενο, streaming αρχείων κ.λπ., καθώς και περιορισμό στην ταχύτητα η οποία κατά μέγιστο θα είναι 1 εως 1,5 Mbps.
  • Να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες της περιοχής και της πόλης
  • Να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες από το δήμο.
Αργότερα, προβλέπεται και επέκταση του Wi-fi και σε χώρους μεγάλης έκτασης, ειδικού ενδιαφέροντος και ειδικών τεχνικών και λειτουργικών απαιτήσεων δικτύου και εξοπλισμού, (χώροι εκδηλώσεων ή τουριστικού ενδιαφέροντος, ανοιχτοί αθλητικοί χώροι κ.λπ.).

Τέλος, Wi-fi θα διαθέτουν τους επόμενους μήνες και τα λεωφορεία και τρόλει, όλοι οι σταθμοί του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου (σήμερα διαθέτουν επτά) και στάσεις του τραμ.
ΑΠΟ http://filiatravoice.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...