ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης: Ικανοποίηση για το έργο φωτισμού

 Γράφτηκε από τον 

Την ικανοποίησή του για τη δημοπράτηση του έργου αποκατάστασης του φωτισμού στο κάστρο στις 3 Ιουνίου, εκφράζει ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης.
Και σημειώνει ότι αν οι διαδικασίες του διαγωνισμού εξελιχθούν ομαλά, μπορεί να ξαναδούμε φωτισμένο το Μπούρτζι μέσα στο καλοκαίρι, προς τα μέσα Αυγούστου.
«Οι πολύμηνες προσπάθειες του συλλόγου μας για την αποκατάσταση του έργου του φωτισμού του κάστρου είχαν αποτέλεσμα. Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) προκήρυξε πρόχειρo μειοδοτικό διαγωνισμό με προβλεπόμενη δαπάνη

72.303,09 ευρώ και ημερομηνία υποβολής προσφορών την 3.6.2013», παρατηρεί ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης. Και αναφέρει πως «το έργο θα ολοκληρωθεί σε 40 εργάσιμες ημέρες μετά την υπογραφή της σύμβασης».
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η πίστη του συλλόγου μας στη δυνατότητα αποκατάστασης του έργου, η τεκμηριωμένη παρουσίαση του θέματος στους αρμόδιους φορείς, αλλά και η εθελοντική συνδρομή μελών του συλλόγου μας στην εκπόνηση της μελέτης αποκατάστασης, έφεραν αποτέλεσμα, παρά την σημερινή δύσκολη συγκυρία». Καταγράφεται ότι στην προσπάθειά τους είχαν θετική ανταπόκριση και βοήθεια από τον πρόεδρο του ΤΑΠ και τους δύο προκατόχους του, την τεχνική υπηρεσία του ΤΑΠ, τη γ.γ. Πολιτισμού και το δήμαρχο Πύλου - Νέστορος Δημήτρη Καφαντάρη, «ο οποίος από την πλευρά του Δήμου ανέλαβε την εκτέλεση μέρους των έργων που απαιτούνται για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου τμήματος του δικτύου του φωτισμού του κάστρου».
Ο σύλλογος δηλώνει πως «η προκήρυξη του έργου είναι το πρώτο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό βήμα. Τώρα χρειάζεται προσοχή στην ποιότητα κατασκευής και στην ετήσια συντήρηση και στην αποτελεσματική φύλαξη του έργου». Και διαβεβαιώνει ότι «ο ΣΦΚΜ θα συνεχίσει να προσφέρει τη συνδρομή του για τη σωστή ολοκλήρωση του έργου. Ειδικότερα, οι μηχανικοί - μέλη του συλλόγου θα βοηθήσουν στο θέμα της επίβλεψης και στην εκπόνηση αναλυτικού προγράμματος συντήρησης».
Οσον αφορά το έργο που είχε γίνει, ο σύλλογος επισημαίνει: «Ενα εντυπωσιακό έργο του 2004, ο φωτισμός ανάδειξης του Κάστρου της Μεθώνης, μετά το 2009 εμφάνισε βαθμιαία έκπτωση της λειτουργίας του και το 2011 βγήκε ολοκληρωτικά εκτός λειτουργίας. Αυτό το μεγαλόπνοο έργο τουριστικής προβολής της Μεσσηνίας και της Πελοποννήσου, αποδείχτηκε προβληματικό στη λειτουργία του, λόγω βλαβών στο δίκτυο, που επέφεραν οι  δύσκολες καιρικές συνθήκες σε συνδυασμό με τις αστοχίες της αρχικής μελέτης αλλά και την έλλειψη συντήρησης. Ο φωτισμός, ιδιαίτερα στο νοτιοανατολικό τμήμα του κάστρου, έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, αφού εκτείνεται ακόμα και μέσα στη θάλασσα, φωτίζοντας το φημισμένο Μπούρτζι της Μεθώνης».


ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr/
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politismos/item/26372-kastro

Δεν υπάρχουν σχόλια: