ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ανεμογεννήτρια – μπαλόνι γεμάτη ήλιο παράγει τριπλάσια ενέργεια

Μια νέα γενιά ανεμογεννήτριας στη μορφή γιγάντιου μπαλονιού ανέπτυξε η αμερικανική εταιρεία Altaeros, με έδρα τη Βοστώνη, υποστηρίζοντας ότι η τεχνολογία της θα φέρει φθηνή ανανεώσιμη ενέργεια σε απομακρυσμένες κοινότητες, μη συνδεδεμένες με το δίκτυο.
Η γεννήτρια περικλείεται σε ένα τεράστιο μπαλόνι, το οποίο παράγει ενέργεια αιωρούμενο σε ύψη χιλιάδων μέτρων από το έδαφος.
Πρόκειται για έναν αεροδυναμικό αγωγό από ύφασμα γεμάτο ήλιο, ο οποίος είναι τυλιγμένος γύρω από μια συμβατική ανεμογεννήτρια τριών λεπίδων.

Στόχος της εταιρείας ήταν να εκμεταλλευτεί τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν σε μεγάλα ύψη χωρίς το κόστος της εγκατάστασης ψηλών πύργων που χρησιμοποιούνται στις ανεμογεννήτριες που αναπτύσσονται στο έδαφος.
Όπως υποστηρίζει η κατασκευάστρια εταιρεία, το πρωτοποριακό αερόστατο παράγει μέχρι και τριπλάσια ενέργεια συγκριτικά με τις συμβατικές ανεμογεννήτριες, με την παραγωγή ενέργειας να αυξάνεται αναλογικά με την ταχύτητα των ανέμων.
Η Altaeros επικεντρώνεται στον σχεδιασμό μιας σχετικά μικρής ιπτάμενης ανεμογεννήτριας, ικανής να παράγει μεταξύ 30 και 100 μεγαβάτ ενέργειας, ποσότητας που μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες μικρών απομακρυσμένων κοινοτήτων.
Το σύστημα που επεξεργάζεται αυτοκατευθύνεται για να εκμεταλλευθεί τους ισχυρότερους ανέμους, χωρίς να χρειάζεται ανθρώπινη παρέμβαση.
Επίσης το σχήμα του μπαλονιού σχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιεί τη ροή του ανέμου στο εσωτερικό της γεννήτριας, ενώ το κόστος συντήρησης είναι αρκετά χαμηλό.
Αν η ιπτάμενη ανεμογεννήτρια δοκιμαστεί με επιτυχία σε μικρές, απομακρυσμένες κοινότητες, επόμενος στόχος είναι η εγκατάστασή της σε μεγάλες πόλεις παγκοσμίως για την παραγωγή φθηνής πράσινης ενέργειας.

 ΑΠΟ econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: