ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 31 Μαΐου 2013

Διπλό "χτύπημα" εγκέλαδου στο Αίγιο - Ανησυχία σεισμολόγωνΔεν λένε να σταματήσουν οι σεισμικές δονήσεις στην περιοχή του Αιγίου, καθώς και σήμερα ο Εγκέλαδος…έκανε και πάλι την επίσκεψη του!

Η αρχή έγινε στις 11.56 με μια σεισμική δόνηση που είχε μέγεθος 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 4 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Αιγίου και εστιακό βάθος 5χλμ.

Ακόμα δεν είχαν προλάβει να το συνειδητοποιήσουν οι κάτοικοι του Αιγίου και ένα λεπτό αργότερα στις 11.57 ακολούθησε και δεύτερη - πιο ισχυρή σεισμική δόνηση - που έβγαλε αρκετούς κατοίκους έξω από τα σπίτια ή τα καταστήματα τους, κάνοντας ακόμα μεγαλύτερη την ανησυχία τους για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό.

Η δεύτερη σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 4 χιλιόμετρα ανατολικά - νοτιοανατολικά του Αιγίου και εστιακό βάθος 10χλμ. και έγινε αισθητή και στην πόλη της Πάτρας.

Ακολούθησε και τρίτος σεισμός στη 13.01 μεγέθους 2.8 Ρίχτερ με επίκεντρο 3 χιλιόμετρα νότια του Αιγίου και εστιακό βάθος 5χλμ, καθώς και τέταρτος στις 14.34, μεγέθους 3 Ρίχτερ, με επίκεντρο 2 χλμ Δυτικά - Νοτιοδυτικά του Αιγίου και με εστιακό βάθος 5 χλμ.

Ο δρ Γεράσιμος Χουλιάρας, Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, μίλησε στην τηλεόραση της Ζούγκλας για την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στην ευρύτερη περιοχή του Αιγίου.
 
ΑΠΟ http://www.pelop.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη