ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Μεσσηνία: Απαγόρευση κυκλοφορίας σε Δάση!

Με Απόφαση του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές ως εξής:
1. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς και ευπαθείς περιοχές του ορεινού όγκου του ΤΑΫΓΕΤΟΥ από 01-07-2013 μέχρι και 15-10-2013 και από ώρα 21.00μμ μέχρι τις 06.00πμ. 

Της απαγόρευσης εξαιρούνται οι παρακάτω δρόμοι:
     α. Εθνική οδός Καλαμάτας  - Σπάρτης.
     β. Διασταυρώσεις Εθνικής Οδού Καλαμάτας – Σπάρτης
- προς Μενινά  - Περιβολάκια – Ελαιοχώριο – Αράχοβα - Φαραί.
- προς Καρβέλι – Λαδά – Αρτεμισία.
-μέχρι Νεοχώριο.
        - μέχρι Νέδουσα.
                - από Τουριστικό Περίπτερο μέχρι Αγία Μαρίνα.
     γ. Νέδουσα – Αλαγονία – Πηγές – Αρτεμισία.
     δ. Διασταύρωση Εθνικής Οδού Καλαμάτας – Αρεόπολης μέχρι Εξωχώριο.

Στην απόφαση απαγόρευσης, φέτος προστέθηκαν ακόμα οι περιοχές: από Άνω Βέργα μέχρι Προφήτη Ηλία στο Καλάθι, η περιοχή ¨Ρεγκουζενίτσα¨ Ταϋγέτου, ο δρόμος προς Αγιάννη στην Πολιανή του Δήμου Καλαμάτας και η περιοχή Αγίου Νικολάου στον Πύργο Μεθώνης του Δήμου Πύλου-Νέστορος. 

Της απαγόρευσης κυκλοφορίας εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών  οι εργαζόμενοι σε δασικές εργασίες στο δάσος του Ταϋγέτου, οι κτηνοτρόφοι καθώς και τα μέλη των Εθελοντικών Οργανώσεων.

2. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων και η παραμονή εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς και ευπαθείς περιοχές στο ίδιο χρονικό διάστημα 01-07-2013 μέχρι 15-10-2013 και ώρες από 21.00μμ μέχρι 06.00πμ.:
             α. στον ορεινό όγκο ΜΑΓΚΛΑΒΑΣ (Δήμοι Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος)
             β. στις δασικές περιοχές της Νέδας, Σκληρού και Κακαλετρίου (Δήμος Οιχαλίας)
             γ. στις δασικές περιοχές Μάκραινας – Βούταινας και αυτές που περικλείονται από τα Δ.Δ. Πλατανόβρυσης – Χορεύτρας – Ράδου – Κουτήφαρη – Κεφαλόβρυσου (Δήμος Μεσσήνης)
            δ. στις δασικές περιοχές Δασοχωρίου – Μέλπειας – Αγ. Θεοδώρας (Δήμος Οιχαλίας)
            ε. στις δασικές περιοχές Πολιανής και Αρφαρών (Δήμος Καλαμάτας)
στ. στις δασικές περιοχές Μάλης (Δήμος Τριφυλίας)
        ζ. στις δασικές περιοχές Μεταξάδας, Αγυιάς και Μάλης προς Παλαιό Λουτρό και    Φλεσσιάδα (Δήμος Πύλου-Νέστορος)
           η. στις δασικές περιοχές Νέδας(Δήμος Οιχαλίας), Σιδηροκάστρου και δάσους Πηγαδούλας – Παναγιάς (Δήμος Τριφυλίας)
           θ. στις δασικές περιοχές Μαυροβουνίου – Ζαρναούρας – Χρυσοκελλαριάς (Δήμος Πύλου-Νέστορος)
           ι. στο δάσος της Βασιλικής με εξαίρεση τους δρόμους προς Εξωχώρι και Παναγιά Γιάτρισσα (Δήμος Δυτικής Μάνης)
      ια. στη δασική περιοχή Μαγγανιακού (Δήμος Μεσσήνης)
ιβ. στις δασικές περιοχές Σελλά και Καλογερεσίου  (Δήμος Τριφυλίας)
ιγ. στην περιοχή του Λυκόδημου, και συγκεκριμένα στο δρόμο που οδηγεί στις  κεραίες(Δήμος Μεσσήνης).  

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται οι ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι.
      3. Απαγορεύεται επίσης σε 24ωρη βάση και για όλο το χρόνο η κυκλοφορία στους δρόμους από Εθνική Οδό Καλαμάτας - Σπάρτης προς τη θέση «Μαραθόλακα» του Δήμου Καλαμάτας με εξαίρεση τους έχοντες εργασία και τους παρόδιους κτηματίες.
      4. Ενημερώνονται οι πολίτες ότι, από 01-07-2013 μέχρι 15-10-2013 υπάρχει ενδεχόμενο ελέγχου, από εξουσιοδοτημένα όργανα (Πυροσβεστική - Αστυνομία - Στρατός – Δασαρχείο- Πιστοποιημένες Εθελοντικές Οργανώσεις) και γι’ αυτό  παρακαλούμε για τη συνεργασία τους, ώστε η κοινή αντιπυρική προσπάθεια να στεφθεί από επιτυχία.
     5. Η πραγματοποίηση πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων στις προαναφερόμενες περιοχές, κατά την διάρκεια των ωρών απαγόρευσης, απαιτεί ειδική άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφού ληφθούν τα μέτρα πυρασφάλειας, που από αυτή κρίνονται αναγκαία.
    6. Επισημαίνεται ότι σύλληψη δράστη (περίπτωση σύλληψης εμπρηστή) ενεργούν οι αρμόδιες αρχές(Αστυνομία-Πυροσβεστική-Δασαρχείο-κ.λ.π). Οι παραβάτες της απαγόρευσης διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα.
         
            Καλούμε τους πολίτες της Μεσσηνίας να συνδράμουν την προσπάθεια των Κρατικών Αρχών και των Εθελοντικών Οργανώσεων, για την Αντιπυρική Προστασία του Νομού.

                                        Από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη 
 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...