ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Λιγότερα αρνιά και κατσίκια θα σφαχτούν φέτος στη Μεσσηνία

Λιγότερα αρνιά και κατσίκια θα σφαχτούν φέτος για το τραπέζι του Πάσχα, στα σφαγεία της Καλαμάτας, λόγω της κρίσης.

«Είναι λιγότερα τα ζώα που δηλώθηκαν ότι θα σφαχτούν φέτος από τους κρεοπώλες», παρατήρησαν στην "Ε" οι ιδιοκτήτες των σφαγείων Φώτης και Αλέκα Χριστοπούλου. Σημείωσαν ότι είναι λιγότερες οι παραγγελίες μέχρι τώρα στα κρεοπωλεία σε σχέση με άλλες χρονιές, ενώ και κάποιοι θα ψωνίσουν από κτηνοτρόφους ή θα σφάξουν στα σπίτια τους, πιθανότατα, για περισσότερη οικονομία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πέρσι την πρώτη μέρα της σφαγής είχαν δηλωθεί 540 ζώα, ενώ φέτος δηλώθηκαν 225 και τη Μεγάλη Τετάρτη 1.280 πέρσι και 1.000 φέτος.
«Αυτό είναι αναμενόμενο, λόγω της κρίσης», διευκρίνισε ο Φ. Χριστόπουλος και πρόσθεσε:«Η εικόνα αυτή αναμένεται κάπως να βελτιωθεί. Το πρόγραμμα δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς δεν είχαν ενημερωθεί όλοι οι κρεοπώλες και θα έρθουν και άλλοι. Υπολογίζουμε ότι θα υπάρχει μείωση (πέρσι είχαν σφαχτεί 11.000 αρνιά και κατσίκια), το πόσο θα είναι δεν μπορούμε να ξέρουμε».
Η σφαγή για το Πάσχα θα ξεκινήσει την Τετάρτη 24 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί τη Μεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου, ενώ την τελευταία μέρα μπορούν να πάνε στα σφαγεία και οι ιδιώτες, ο καθένας που θέλει να σφάξει το ζώο που έχει για το πασχαλινό τραπέζι (το κόστος της σφαγής είναι 10 ευρώ).
Ο κτηνίατρος των σφαγείων Πάνος Σκιαδάς διαβεβαίωσε ότι «όλα ελέγχονται εδώ», επισημαίνοντας πως «παρά την έλλειψη προσωπικού η Κτηνιατρική Υπηρεσία ελέγχει, όπως πρέπει τα σφαγεία». Ο γιατρός παρατήρησε ότι από πέρσι στα σφαγεία σφάζονται μόνο ελληνικά ζώα και αν σφαχτούν και ξένης χώρας θα έχουν τη δική τους σήμανση. Μας ενημέρωσε ότι η μπλε σφραγίδα είναι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα ελληνικά έχουν την ένδειξη "Ελλάς". Και βεβαίωσε ότι «από δω δε φεύγει κρέας, αν δε γράφει τη χώρα προέλευσης».
Ο Φ. Χριστόπουλος μας είπε ότι οι τιμές είναι στα περσινά επίπεδα, αν και κάποιο διάστημα πριν αρνιά και κατσίκια ήταν στα αζήτητα και είχε πέσει η τιμή τους. «Οι νέες γυναίκες δεν προτιμούν το αρνί. Το αρνάκι, όμως, είναι ο βασιλιάς του κρέατος», σημείωσε ο ιδιοκτήτης των σφαγείων.
Γ.Σ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
  Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/item/25403-ligotera-arnia-katsikia-messinia

Δεν υπάρχουν σχόλια: