ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Γυμνάσιο Φιλιατρών: Ο Ιππότης με τη Σκουριασμένη Πανοπλία!

Γ΄ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ
Ο ΙΠΠΟΤΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΚΟΥΡΙΑΣΜΕΝΗ ΠΑΝΟΠΛΙΑ
Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 - Ώρα 21:00
Φουρναράκειο Πνευματικό Κέντρο 

Λίγα λόγια για το έργο "Μια φορά κι έναν παλιό καιρό, σε μια πολύ μακρινή χώρα, ζούσε ένας ιππότης που περνιόταν για καλός, ευγενικός και στοργικός. Έκανε όλα αυτά που κάνουν οι καλοί, ευγενικοί και στοργικοί ιππότες. Πολεμούσε εχθρούς που ήταν κακοί, τρισάθλιοι, μοχθηροί......"
 
Μια ιστορία γραμμένη σαν παραμύθι, που μιλά κατευθείαν στην καρδιά όσων αποζητούν ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή τους· μια απάντηση κα μια διέξοδος στους φόβους, τις αγωνίες και τη μοναξιά μας. 
Μιλώντας για τις «σκουριασμένες πανοπλίες» μας
που (νομίζουμε πως) μας προφυλάσσουν από τον πόνο τον οποίο μας προξενούν οι άλλοι, ο Ρόμπερτ Φίσερ δημιουργεί μια ταξιδιωτική περιπέτεια που οδηγεί τον αναγνώστη στο «γνώθι σ΄αυτόν». Γεμάτος χιούμορ, ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία μάς καλεί να ανακαλύψουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, να ανασάνουμε βαθιά και να γελάσουμε.
  
Ρόμπερτ Φίσερ Ο Ρόμπερτ Φίσερ είναι είναι ένας διάσημος αμερικανός συγγραφέας κωμωδιών, που έγραψε κείμενα για πολλούς ηθοποιούς του Χόλιγουντ, Έχει υπογράψει περισσότερα από τετρακόσια ραδιοφωνικά και χίλια τηλεοπτικά προγράμματα, καθώς και πολυάριθμα θεατρικά σόου για το Μπρόντγουεϊ. 


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ  Τον Μορφωτικό Σύλλογο ο ¨ΠΥΡΣΟΣ¨  Το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο


ΧΟΡΗΓΟΙ 
Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο
Παναγιώτης Σταθόπουλος
Άλκης Ξύγκας
Βασίλης Παπαθεοδοσίου
 ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Υπεύθυνες καθηγήτριες― Γουζέα Δώρα, Δημητροπούλου Ελένη
Διδασκαλία χορού―Παπαγεωργίου Σταυρούλα
Κατασκευή αντικειμένων και φροντιστήριο ―Γιώργος Μακρής
Ζωγραφική σκηνικού ―Δημητροπούλου Αναστασία
Επιλογή μουσικής ― Γρηγόρης Λάππας
Διασκευή κειμένου― Καπελούζου Δήμητρα
Μακιγιάζ ― Τασία Ράλλη
Φωτογραφίες ―Δώρα Αδαμοπούλου
Βιντεοσκόπηση ―Νίκος Φάμπας
Ηλεκτρολόγος, ηχητικά  ―Δημήτρης Αντωναρόπουλος
ΔΙΑΝΟΜΗ
Παπαδοπούλου Γεωργία
Φράγκος Παναγιώτης
Σταμάτε Μαρία
Κορόβιλας Κώστας
Σωτηροπούλου Τριανταφυλλιά
Σταθόπουλος Αντώνης
Φαρμάκης Ανδρέας
Χρονοπούλου Χριστίνα
Γιαννόπουλος Κώστας
Γεωργακοπούλου Τασία
Σαμπαζιώτη Ιωάννα
Αλεξανδροπούλου Χαρά
Κατσούλης Μπάμπης
Καμπύλη Αγγελική
Βέννος Άρης
Φωτόπουλος Χρήστος
Λύκου Ελένη
Λύκου Χριστούλα
Πανταζοπούλου Δήμητρα
Βασιλοπούλου Ελένη
Σαπέρα Ευδοκία
Φουντά Παναγιώτα
Χαϊδούση Ιωάννα
Παρασκευοπούλου Γεωργία
Χορευτικό από παιδιά Β΄ Τάξης
Μαλάμου Ελένη
Ρούση Όλγα
Μιχαλακοπούλου Φιγαλεία
Γριβοκωστοπούλου  Β. Χρύσα
Γαλάνη Κανέλλα
Ντινιώτη Αφροδίτη
Γιαννοπούλου Διονυσία
Χορευτικό από παιδιά Γ΄ Τάξης
Γριβοκωστοπούλου Γ. Χρύσα
Μαλάμου Αθανασία
Βαγενά Μαριάνα
Γαλάνη Ευγενία
Γιαννακοπούλου Χριστίνα
Γριβοκωστοπούλου Αναστασία
Στο χρωματισμό του σκηνικού βοήθησαν
Κατσαρός Κωνσταντίνος, Γιαννόπουλος Θεόδωρος, Γριβοκωστόπουλος Λάμπρος, Παναγιωτοπούλου Ιωάννα, Μυλωνάς Αντώνης, Σταθακοπούλου, Στεφανία, Τούμπλαρη Μαρία, Σαράντου Πέγκυ.
 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: