ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

Επιστρέφουν στις ελληνικές παραλίες οι επισκέπτες από ολόκληρο τον κόσμο

Στα νησιά οι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν ήδη κατεβάσει τις καρέκλες από τα τραπέζια, έχουν βάψει τα καταστήματά τους, έχουν τοποθετήσει τις ξαπλώστρες στις παραλίες και περιμένουν....Περιμένουν τους παραθεριστές από το εξωτερικό που, όπως όλα δείχνουν, φέτος θα θυμηθούν και πάλι τον παράδεισο της Ευρώπης, την Ελλάδα.  

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων
αναφέρει ότι για φέτος έχουν δεσμευθεί ένα εκατομμύριο περισσότερες αεροπορικές θέσεις με προορισμό την Ελλάδα σε σχέση με το 2012.  

Οι χώρες που θα μας «προτιμήσουν» για τις καλοκαιρινές διακοπές είναι οι Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία και σκανδιναβικές χώρες.
 

«Πράγματι είναι αισιόδοξα τα μηνύματα» λέει στο newpost ο πρώην πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων Σπύρος Γκίνης. «Υπάρχουν ήδη πολλές κρατήσεις για την Ελλάδα. Οι προβλέψεις λέεν ότι σε όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου θα δεχτούμε 17 εκατομμύρια επισκέπτες. Αν επικρατήσει ηρεμία στη χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όλα θα πάνε καλά».  

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι του.
 

Ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου των Γερμανικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (DRV), Τόρστεν Σέφερ, σε συνέντευξή του
στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων δήλωσε την Παρασκευή ότι σημειώνεται «πρωτοφανής επιστροφή» στις κρατήσεις των Γερμανών τουριστών για διακοπές στην Ελλάδα.
 

Οι μεγαλύτεροι «Τour Οperators» του κόσμου κάνουν λόγο για ανάκαμψη της χώρας μας στην τουριστική βιομηχανία.
 

Στην έκθεση για τον Τουρισμό (ΙΤΒ), που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου στο Βερολίνο ανακοινώθηκε ότι οι κρατήσεις για την Ελλάδα ήταν ήδη αυξημένες κατά 10% σε σχέση με το περσινό, καταστροφικό καλοκαίρι.
 
Ντίνα Καραμάνου

ΑΠΟ http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Πέντε ελληνικά νησιά στην «πράσινη» λίστα της TUI από τις 17 Μαΐου

Γιάννης Πολίτης . 11/05/2021, 18:53 ...