ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Η Ιερά Μητρόπολη Τριφυλίας και Ολυμπίας για Δημοσιεύματα σχετικά με τον Πατέρα Χριστόφιλο Γεωργόπουλο

Με αφορμή δημοσιεύματα από τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με την απαγόρευση στον κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Τριφυλίας και Ολυμπίας π. Χριστόφιλο Γεωργόπουλο να διατηρεί σελίδα κοινωνικής δικτυώσεως (facebook) επιθυμούμε να γίνουν γνωστά τα εξής:  

1. Το Διαδίκτυο, όπως και όλα τα μέσα του τεχνικού πολιτισμού, είναι καλό και ωφέλιμο, εφ’ όσον χρησιμοποιείται σωστά και για καλούς σκοπούς. Αντίθετα μπορεί να προκαλέσει φοβερή ζημιά και σκανδαλισμό, εφ’ όσον χρησιμοποιείται κατά τρόπο ανάρμοστο

ἠ και προκλητικό. Εάν αυτό είναι μία γενική αρχή, πολύ περισσότερο ισχύει για τους κληρικούς, των οποίων η παρουσία και οι ενέργειες πρέπει να παραδειγματίζουν και να οικοδομούν και όχι να σκανδαλίζουν και να γκρεμίζουν.

2. Βλέποντας την σελίδα του ως άνω κληρικού και διαβάζοντας δημοσιεύματα στον τύπο σχετικά με την απήχησή της σε θαυμάστριες και θαυμαστές, θεωρούμε ότι το περιεχόμενο της σελίδας αυτής και το επίπεδο της επικοινωνίας με τους φίλους της απάδει στην ιδιότητα του κληρικού και δή του μοναχού και προκαλεί πνευματικούς κινδύνους και ψυχική βλάβη και στον ίδιο και στους αναγνώστες του.

Γι’ αυτό και του εζητήσαμε να την καταργήσει. Να σημειωθεί ότι τούτο γίνεται για δεύτερη φορά. Πρό μηνών, μετά από παράπονα οικογενειάρχου για την αρνητική χρήση του facebook υπό του συγκεκριμένου κληρικού, του συστήσαμε να κλείσει την σελίδα του. Δυστυχώς, παρά την υπόσχεσή του, συνέχισε και διεύρυνε τη διαδικτυακή δράση του.
 
3. Δεδομένου ότι είναι η πρώτη περίπτωση κληρικού της Μητροπόλεώς μας, που έχει εκτεθεί στο διαδίκτυο, παρ’ ότι προφορικώς έχουμε επιστήσει την προσοχή των ιερέων μας σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου, θα προβούμε στην έκδοση ειδικής εγκυκλίου, με την οποία θα ορίζουμε τα δέοντα.

 
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: