ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 13 Απριλίου 2013

Άγγλοι τουρίστες λάτρεις του τρένου, με το τρένο "ταλαιπωρία" σε Ηλεία και Μεσσηνία

Ομάδα Άγγλων τουριστών που λατρεύουν το τρένο, το οποίο χρησιμοποιούν σαν κύριο μεταφορικό τους μέσο τόσο στη χώρα τους, όσο και οπουδήποτε ταξιδεύουν, ήρθαν στην Ηλεία.
Στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε τρένο παλαιού τύπου και ξεκίνησαν το ταξίδι τους. Χθές πήγαν στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολύμπία, ενώ σήμερα ταξίδεψαν χρησιμοποιώντας την εγκαταλελλειμένη γραμμή Πύργου-Κυπαρισσίας-Καλαμάτας. Το τρένο κινείται με πολύ χαμηλή ταχύτητα, επειδή περνάει απο διαβάσεις που δεν φυλλάσονται και δεν λειτουργούν. Απο τις διαβάσεις αυτές έχουν αφαιρεθεί τα υλικά λειτουργίας τους και κυρίως οι μπαταρίες, από κλέφτες. Το τρένο κινείται με πολύ χαμηλή ταχύτητα σφυρίζοντας συνεχώς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στον κόμβο του Ερυθρού Σταυρού στον Πύργο όπου το τρένο έπρεπε να αλλάξει γραμμή, από αυτήν του Κατακόλου-Αρχαίας Ολυμπίας και να μπει στην αντίστοιχη προς Καλαμάτα, χρειάστηκαν περίπου 45 λεπτά. Οι επιβάτες του τρένου, δείχνουν να απολαμβάνουν την ταλαιπωρία τους, καθώς είχαν βγεί στα παράθυρα και χαιρετούσαν τους διερχόμενους πεζούς και οδηγούς. Αυτήν την ταλαιπωρία είναι σίγουρο ότι δεν θα βρούν αλλού στον κόσμο και θα αφηγούνται την ιστορία αυτή ακόμα και στα εγγόνια τους. Υπολογίζεται ότι η διαδρομή Πύργου-Καλαμάτας θα διαρκέσει 4 με 5 ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη