ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 13 Απριλίου 2013

Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ:ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Συστατικά
(για 4 άτομα)
1 κιλό καλαμαράκια (μικρά η μεγάλα)
3 κ. σούπας ελαιόλαδο
για τη γέμιση:
200 γρ. τυρί φέτα
3-4 ντομάτες ώριμες
1 κ. σούπας κάππαρη
1 σκόρδο ψιλοκομμένο
10 κλωνάρια μαϊντανό
πιπέρι φρέσκο
1 κ. σούπας ελαιόλαδο


Εκτέλεση:
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια. Κόβουμε το κεφάλι και τραβάμε το κεντρικό κόκκαλο από το υπόλοιπο σώμα. Πλένουμε καλά να φύγουν τα εξωτερικά κολλώδη στίγματα και στραγγίζουμε. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα κρατάμε στην άκρη.

Ξεσποριάζουμε τις ντομάτες και τις ψιλοκόβουμε σε μικρά κομματάκια. Ψιλοκόβουμε το μαϊντανό και βάζουμε τη κάπαρη σε νερό για να ξαλμυρίσει. Θρυμματίζουμε τη φέτα με τα χέρια μας.

Βάζουμε τις 3 κ. σούπας ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι να ζεσταθούν και τσιγαρίζουμε το σκόρδο για 1 λεπτό σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τη κάππαρη, τα πλοκάμια από τα καλαμαράκια και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για 2-3 λεπτά ακόμα. Ρίχνουμε τις ντομάτες, τη φέτα και σιγοβράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα πολλά υγρά για 4-5 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει για 3-4 λεπτά.

Με ένα κουταλάκι γεμίζουμε το εσωτερικό από τα καλαμαράκια με τη γέμιση και κλείνουμε την άκρη τους με τη βοήθεια μίας οδοντογλυφίδας.

Τα βάζουμε σε ένα ταψάκι, τα περιχύνουμε με τη γέμιση που περίσσεψε και με λίγο ακόμα ελαιόλαδο.

Τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 25-30 λεπτά. Τα πρώτα 15 λεπτά σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο και κατόπιν ξεσκέπαστα.

Καλή σας όρεξη...


ΑΠΟ http://www.agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: