ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Τα διεθνή βλέμματα σε ελληνική καινοτομία για νερό χωρίς αρσενικό

Αξιοποιώντας ορθά το χρηματοδοτούμενο ερευνητικό πρόγραμμα της Ε.Ε., ελληνική κοινοπραξία μελέτησε και ανέπτυξε ένα επαναστατικό προσροφητικό υλικό το οποίο με πολύ απλό τρόπο και σίγουρα οικονομικό, απομακρύνει ολοκληρωτικά το αρσενικό από το πόσιμο νερό.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Ημερησίας", πρόκειται για το ερευνητικό πρόγραμμα AquAsZero. Η καινοτομία ειναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της εταιρείας Λουφάκης Χημικά ΑΒΕΕ και του Αριστοτελείου
Πανεπιστήμιου της Θεσσαλονίκης καθώς και άλλων ερευνητικών ιδρυμάτων απο την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι το χαμηλού κόστους υλικό θα χρησιμοποιηθεί ευρέως στις νέες εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων και ότι μπορεί να αντικαταστήσει τα συμβατικά υλικά που χρησιμοποιούνται στα υπάρχοντα συστήματα επεξεργασίας νερού.
Το υλικό που εξουδετερώνει το καρκινογόνο αρσενικό, είναι κατάλληλο για την επεξεργασία νερού τόσο σε βιομηχανικό όσο και σε οικιακό επίπεδο.
Η ελληνική καινοτομία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας όχι μόνο στην Ελλάδα άλλα και διεθνώς, καθώς το αρσενικό στο νερό είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, πολλές χώρες της Ευρώπης, όπως η χώρα μας, η Ιταλία, η Ισπανία, η Αγγλία, η Γερμανία άλλα και η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Σερβία και η Φινλανδία.
Η κατανάλωση νερού υψηλής περιεκτικότητας σε αρσενικό μπορεί να προκαλέσει ασθένειες του δέρματος, διαταραχές στα αιμοφόρα αγγεία, διαβήτη, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο στην κύστη, τους πνεύμονες και τα νεφρά.
Μέχρι πρότινος πάντως υπήρχαν μόνο αποσπασματικές λύσεις για την απομάκρυνση της επικίνδυνης αυτής ουσίας

ΑΠΟ http://news247.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...