ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Καλό Νερό: ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟΝΕΡΟ ΓΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΕ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ

ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ οι κάτοικοι στο Καλονερό αλλά και στο Άνω καλονερό για την δημιουργία χώρου εγκατάστασης φωτοβολταικών πάνελ σε δασική έκταση, εκτιμώντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος προηγείται των επενδύσεων που αποζητά η περιοχή.
Πιο αναλυτικά επίσκεψη στο Δασάρχη Κυπαρισσίας προέβησαν .......

το πρωί ο Αντιδήμαρχος Αυλώνος κ. Φιλντίσης με τον δημοτικό σύμβουλο Σπύρο Χρονόπουλο, τον εκπρόσωπο του Οικολογικόυ εξωραιστικού Συλλόγου των Απανταχού Καλονεριτών κ. Ιώαννη Ψαρρό, τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Σπύρο Παπαηλιού όπου μετέφεραν την ανησυχία και τον προβληματισμό των κατοίκων σε

ότι αφορά την καταστροφή δασικής έκτασης στην τοποθεσία Χαλικούρα στο Άνω Καλονερό για εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων.
Ο Δασάρχης άκουσε τα αιτήματα των κατοίκων που διαμαρτυρήθηκαν για την αποψίλωση της δασικής έκτασης η οποία παραμένει για όλους φυσικός πνεύμονας προστασίας, εκτιμώντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος προέχει με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον του τόπου ώστε να μην λειτουργήσει αρνητικά για την ανάπτυξη του τόπου στο μέλλον.

ΝΑΙ ΣΕ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΣΕ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ

Σε δηλώσεις του στο www.kyparissianews.com ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σπύρος Παπαηλιού τόνισε ότι οι κάτοικοι είναι ανάστατοι "με την δημιουργία για δεύτερη φορά φωτοβοτλατικού πάρκου σε δασική έκταση καθιστώντας το Άνω Καλονερό ως μια περιοχή που μένει χωρίς δασικό πνεύμονα οξυγόνου". Μάλιστα αναρωτήθηκε πως οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να προστατεύουν το δάσος τώρα να αποψιλώνεται στο όνομα των εγκαταστάσεων χωρίς λογική συνέπεια. Διευκρίνισε επίσης ότι "δεν είμαστε αντίθετοι σε επενδύσεις αλλά χωρίς σχέδιο ο τόπος μας που σχεδιάζει ήπια τουριστική ανάπτυξη δεν γνωρίζει πλέον ποιο μέλλον θα έχει χωρίς σαφή προσανατολισμό με πρόγραμμα".

Τις ίδιες ανησυχίες σύμφωνα με το Radio936 kyparissia, εξέφρασε το μέλος του Οικολογικού εξωραιστικού συλλόγου Γιάννης Ψαρρός απαριθμώντας ότι "είναι παράλογο να κάνουμε δενδροφυτεύσεις και από την άλλη να σιωπούμε ξεριζώνοντας το δάσος" ζητώντας από τις αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς θα μπορούσε να γίνει εγκατάσταση τέτοιου πάρκου σε χέρσα περιοχή με θαμνώδη έκταση σε άλλο σημείο της περιοχής χωρίς να χάνεται η αξία της επένδυσης. Πάντως ο Σύλλογος προέβη σε ενέργειες ενημερώνοντας την Εισαγγελία Κυπαρισσίας για το μέγεθος της εγκατάστασης ζητώντας να μην απαξιωθεί τουριστικά μια περιοχή που αναπτύσσεται από νομοθετικές πράξεις που δεν υπολογίζουν την βούληση της τοπικής κοινωνίας και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε ο Αντιδήμαρχος Αυλώνος κ. Φιλντίσης τασσόμενος υπέρ των επενδύσεων με ορατό χρονοδιάγραμμα πάνω στη βάση της αμοιβαίας προστασίας του οικοσυστήματος δηλώνοντας ότι η τοπική αυτοδιοίκηση παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση.

ΠΗΓΗ Radio 936
ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: