ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 6 Μαρτίου 2013

Τα σκουπίδια που ...θα φάμε στη μούρη απασχόλησε το Δ.Σ. Τριφυλίας

Tο θέμα των σκουπιδιών αποτέλεσε σημείο αναφοράς στην 5η συνεδρίαση του Δ.Σ. Τριφυλίας με την ενημέρωση εκτός ημερήσιας διάταξης να καταλήγει σε απολογία του Δημάρχου για την ....επιτροπή που συστάθηκε το 2012 στο Δήμο αλλά πέταξε το μπαλάκι των εξελίξεων στο Περιφερειακό ΦΟΣΔΑ! 

Ουσιαστικά ο Δήμος περιμένει τη μεταφορά σε ΧΥΤΑ εκτός περιφέρειας με δαπάνες του Δήμου μιλώντας για ..εξόντωση καθώς θα επιβαρυνθεί ο Προυπολογισμός του Δήμου!


Mάλιστα ο Δήμαρχος μίλησε για χαοτική κατάσταση μεταξύ Περιφέρειας - ΥΠΕΚΑ καθώς η "κοστοβόρος μεταφορά θα μετακυλήσει το βάρος στους δημότες" επιμένοντας ότι αν χρειαστεί θα συγκληθεί έκτακτο Δ.Σ για το θέμα αυτό. Εκτίμησε πάντως ο κ. Κόλλιας ότι η επιτροπή που συστάθηκε από το Δήμο προέβη σε ορισμένα βήματα εκτός της χωροθέτησης αφού δεν βρέθηκε χώρος ικανός για απόθεση απορριμμάτων. 

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Κουκούμης τόνισε ότι το μπαλάκι των Κυβερνήσεων επιβαρύνει τον λαό με εξοντωτικά Δημοτικά τέλη ενώ εκτίμησε ότι "έχουν ευθύνες οι παρατάξεις της πλειοψηφίας.. 

Ο κ. Μπακούρος από την αντιπολίτευση ζήτησε να λειτουργήσει σε επίπεδο Δήμου η ανακύκλωση με λύσεις για τα οργανικά υπολλείμματα, ενώ ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κατσαργύρης αποκάλυψε κοινή συμφωνία για ανακύκλωση με την Οιχαλία καθώς ο Δήμος μας έχει ζητήσει την προμήθεια 150 μπλε κάδων που θα έρθουν σύντομα.

Ο κ. Βασιλόπουλος μίλησε για αδράνεια του Δήμου κλείνοντας τα μάτια πετώντας το πρόβλημα κάτω από το χαλάκι, ενώ ο Γιάννης Μερκούρης πρότεινε διαλογή στη πηγή, ρωτώντας τι γίνεται με τα οργανικά υπολλείμματα Δήμων προτείνοντας την σύνταξη κανονισμού καθαριότητας για όλο το Δήμο. 

Ο κ. Καλκαβούρας τέλος μίλησε για αποφάσεις περί χωροθέτησης χωρίς την ανάλογη συνέχεια. Κοινή πεποίθηση ήταν ότι το 2013 αποτελεί ορόσημο καθώς η Ε.Ε. περιμένει στη γωνία για επιβολή προστίμων..

Καρφιά έριξε για το μοντέλο διοίκησης σε Δήμο και μετά σε Περιφέρεια στο Δ.Σ. Τριφυλίας ο δημοτικός σύμβουλος Τριπύλας κ. Γιάννης Βασιλόπουλος κάνοντας πολιτική κριτική. Τόνισε ότι "στην Πελοπόννησο υπάρχει πολιομοδίτικο μοντέλο διοίκησης στους Δήμους" με αφορμή το θέμα των απορριμμάτων συμπεραίνοντας ότι το το θέμα κουκουλώνεται με πολιτική σπέκουλα, ερωτώντας αν οι Ευρωπαίοι επιβάλλουν πρόστιμα εκτιμώντας ότι ο Δήμος αδρανεί κλείνοντας τα μάτια ζητώντας να αλλάξει νοοτροπία με νέο τρόπο σκέψης και δράσης ώστε να μη χρεοκοπήσουμε. 

Μάλιστα για τον Περιφερειάρχη αποτίμησε ότι αποτελεί χρεωκοπημένο εκπρόσωπο του συστήματος διοίκησης, αφήνοντας ερωτηματικά για το μελλοντικό μοντέλο διαχείρισης και στην αυτοδιοίκηση.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΘΕΜΑ ΣΤΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΤΟ Τ.Ε.Ε.
Ο κ. Καλκαβούρας έκανε εκτενή αναφορά για την επιστολή σε φορείς σχετικά με την στατικότητα του Τ.Ε.Λ Κυπαρισσίας από τις 19/2 εκφράζοντας την ανησυχία του. Ο Σύλλογος διαδασκόντων μίλησε για φαινόμενα καθίζησης στο Τεχνικό Λύκειο από το 2007 με προμελέτες που υποβλήθηκαν χωρίς να ληφθούν μέτρα, εκτιμώντας ότι μετά από την αυτοψία που διενήργησε η Τεχνική υπηρεσία να ληφθούν μέτρα το συντομότερο καθώς το κτίριο κινδυνεύει να υποστεί ζημιές που μπορεί να είναι μη αναστρέψιμες. Ζήτησε να χρηματοδοτήσει το έργο ο Δήμος. 

Επίσης έθιξε το θέμα του 1ου Δημοτικού Γαργαλιάνων για αντικατάσταση επικίνδυνων πλακιδίων στο προαύλιο από το 2002 με κόστος 10.000 ευρώ. Το θέμα γνωρίζει η τεχνική υπηρεσία ζητώντας χρηματοδότηση. Όμως επέμεινε στο θέμα με την έλλειψη τουαλετών στο 2ο Νηπιαγωγείο Γαργαλιάνων με τα παιδιά να αναγκάζονται με κίνδυνο να πηγαίνουν με τα πόδια σε απόσταση δεκάδων μέτρων σε άλλη τοποθεσία ώστε να εξυπηρετηθούν. 
 ΠΗΓΗ kyparissiotis
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ ΜΑΣ

Δείτε το εσωτερικό του υδραγωγείου μας, όπως το τράβηξαν οι σπηλαιολόγοΙ