ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Σταύρωση ληστή, με σφραγίδα βασιλιά

Επτά νέοι αναμένεται να περάσουν από εκτελεστικό απόσπασμα στη Σαουδική Αραβία  για ένοπλη ληστεία που διέπραξαν όταν ακόμη ανήλικοι.
Σύμφωνα με τον Guardian ο οποίος επικαλείται ρεπορτάζ  του Associated Press οι κρατούμενοι υπέστησαν βασανιστήρια με στόχο να ομολογήσουν για πράξεις που δεν έκαναν, τη στιγμή που η όλη διαδικασία ήταν διάσπαρτη από λάθη και παρανομίες. Η δίκη διήρκεσε μόλις 3 ώρες με τους κατηγορούμενους να μην έχουν καν το δικαίωμα υπεράσπισης.

"Εγώ δεν σκότωσα κανέναν. Δεν είχα όπλα, ενώ ληστεύαμε  το κατάστημα, αλλά η αστυνομία με βασάνισε, με χτύπησε και απείλησε θα  επιτεθεί στη μητέρα μου σε περίπτωση που δεν αποσπάσουν την ομολογία μου. Τότε ήμουν 15 ετών”, είπε ένας εκ των κατηγορουμένων.
Ο επικεφαλής της Οργάνωσης για τα Πολιτικά Δικαιώματα στη Σαουδική Αραβία Nasser al-Qahtani αναφέρει για την απόφαση: "Ζούμε σε μια μεσαιωνική κοινωνία, ακόμα κι αν βρισκόμαστε στην αυγή της τρίτης χιλιετίας".
Σύμφωνα με τον Qahtani, ο βασιλιάς Abdullah επικύρωσε τις θανατικές ποινές αλλά και τη μέθοδο που θα εφαρμοστεί.
Ο κύριος κατηγορούμενος , Sarhan al-Mashayeh, θα σταυρωθεί για τρεις ημέρες. Οι άλλοι θα αντιμετωπίσουν εκτελεστικά αποσπάσματα.
Η Σαουδική Αραβία ακολουθεί μια αυστηρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου σαρία σύμφωνα με την οποία όσα άτομα έχουν καταδικαστεί για φόνο, βιασμό ή ένοπλη ληστεία μπορεί να θανατωθούν συνήθως με αποκεφαλισμό.
Η ποινή επιβλήθηκε πριν από τρία χρόνια, ωστόσο οι αρχές περίμεναν ενηλικιωθούν καθώς τότε η ηλικία τους ήταν μεταξύ 15-19 ετών.
Ο Sarhan al-Mashayeh θα σταυρωθεί και θα αφεθεί πάνω στο σταυρό για αρκετές ώρες. Έτσι θα γίνει το αντικείμενο χλευασμού, πριν θανατωθεί.
Η Human Rights Watch έκανε έκκληση στον βασιλιά Abdullah να σταματήσει τις εκτελέσεις κάνοντας λόγω για παραβίαση των βασικών αρχών των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων για μια δίκαιη δίκη.
(Πηγή: The Guardian)
ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.