ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Και οι ενήλικες χρειάζονται εμβόλια

Πριν από λίγες ημέρες, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εξέφρασε ανησυχίες για τις εξάρσεις πολιομυελίτιδας, φυματίωσης, λύσσας, πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων, ελονοσίας, ηπατίτιδας και άλλων νοσημάτων, πολλά εκ των οποίων επανεμφανίστηκαν ενώ είχαν εξαφανιστεί από την Ελλάδα, καθώς και για την ανεπαρκή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι τα εμβόλια είναι κυρίως μέσον προστασίας των παιδιών από επικίνδυνα νοσήματα, πολλά από αυτά είναι στην πραγματικότητα απολύτως απαραίτητα και μετά την

ενηλικίωση. Και αυτό, διότι δεν παρέχουν όλα ταεμβόλια της παιδικής ηλικίας προστασία εφ’ όρου ζωής: σε αρκετές περιπτώσεις, απαιτούνται επαναληπτικές δόσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα για να παραμείνει κάποιος προστατευμένος (αυτή είναι λ.χ. η περίπτωση του τετάνου).

Επιπλέον, μπορεί κάποιος σημερινός ενήλικας να μην έχει κάνει ως παιδί όλα τα εμβόλια που θα έπρεπε (λ.χ. να μην έχει κάνει όλες τις απαιτούμενες δόσεις) ή κάποια εμβόλια να κυκλοφόρησαν πολύ μετά την παιδική του ηλικία (όπως λ.χ. το εμβόλιο του μηνιγγιτιδοκόκκου).

Καθώς μεγαλώνουμε, εξάλλου, το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού γίνεται λιγότερο ισχυρό και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος να εκδηλώσουμε σοβαρές επιπλοκές σε κάτι τόσο απλό όσο μία γρίπη. Πολλοί ενήλικες, τέλος, εργάζονται σε επαγγέλματα (όπως αυτά της Υγείας ή όσα απαιτούν επαφή με μικρά παιδιά) που τους θέτουν σε αυξημένο κίνδυνο επαφής με λοιμώδη νοσήματα και έτσι πρέπει οπωσδήποτε να έχουν πλήρη εμβολιαστική κάλυψη.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας, προχώρησε πριν από δύο χρόνια στην κατάρτιση «Προγράμματος Εμβολιασμών των Ενηλίκων», το οποίο συμπεριλαμβάνει δώδεκα εμβόλια.

Τα εμβόλια αυτά είναι της γρίπης, το τριπλούν τετάνου-διφθερίτιδας-κοκκύτη, το τριπλούν ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς, της ανεμευλογιάς, του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), το συζευγμένο 13δύναμο του πνευμονιοκόκκου, το πολυσακχαριδικό του πνευμονιοκόκκου, το εμβόλιο του μηνιγγιτιδόκοκκου, της ηπατίτιδας Α, της ηπατίτιδας Β, του έρπητα ζωστήρα και του αιμόφιλου ινφλουέντσας τύπου b.

Κάθε ένα από αυτά συνιστάται για ορισμένες ηλικιακές ομάδες και σε ορισμένες δόσεις. Το εμβόλιο της γρίπης, λ.χ., συνιστάται να γίνεται μία φορά τον χρόνο σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, καθώς και σε όσους ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές στη γρίπη.

Το εμβόλιο του τετάνου-διφθερίτιδας (τύπου ενηλίκων) πρέπει να γίνεται μία φορά κάθε 10 χρόνια στις ηλικίες 19-65 ετών, αλλά μία φορά μέσα σ’ όλα αυτά τα χρόνια πρέπει να γίνει το τριπλούν που τον περιέχει (δηλαδή το εμβόλιο διφθερίτιδας-τετάνου-κοκύτη). Μετά τα 65, πάλι πρέπεινα γίνεται ανά 10ετία μία αναμνηστική δόση τετάνου-διφθερίτιδας.

Αντίστοιχα, για την προστασία από τον πνευμονιόκοκκο συνιστάται σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών να κάνουν μία δόση του 13δύναμου συζευγμένου εμβολίου για τον πνευμονιόκοκκο, ενώ στις ηλικίες κάτω των 50 ετών συνιστάται εμβολιασμός με το πολυσακχαριδικό 1 ή 2 φορές αλλά σε επιλεγμένα άτομα (ομάδες υψηλού κινδύνου για επιπλοκές από τον πνευμονιόκοκκο).

Ανάλογες συστάσεις υπάρχουν και για τα υπόλοιπα εμβόλια του προγράμματος, τα οποία καλύπτονται κατά 100% από τα ασφαλιστικά ταμεία όταν γίνονται στις ηλικίες και στις πληθυσμιακές ομάδες για τις οποίες προορίζονται.

Η παράλειψη μίας ή περισσότερων δόσεων σημαίνει ανεπαρκή προστασία εναντίον όλων αυτών των νοσημάτων.


ΠΗΓΗ: tanea.gr
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.