ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Έρχεται ο «Mεγάλος Aδελφός»

Σε λειτουργία τίθεται την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου το Σύστημα Μητρώου Τήρησης Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, με το οποίο οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν πλήρη πρόσβαση μέσα σε 24 ώρες στο τραπεζικό προφίλ φυσικών και νομικών προσώπων.
Αυτό σημαίνει ότι όλες οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το ΣΔΟΕ, η

Οικονομική Αστυνομία, ο Οικονομικός Εισαγγελέας αλλά και η Αρχή για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος θα έχουν τη δυνατότητα με το πάτημα ενός κουμπιού να βλέπουν στις οθόνες των ηλεκτρονικών τους υπολογιστών όλες τις κινήσεις δανείων, λογαριασμών και επενδύσεων των φορολογουμένων που επιθυμούν να ελέγξουν. Μέχρι σήμερα οι ελεγκτικές αρχές ήταν υποχρεωμένες να περιμένουν έως και τέσσερις μήνες μέχρι τα σχετικά στοιχεία να διαβιβαστούν χειρόγραφα.
Πώς θα λειτουργεί ο «Μεγάλος Αδελφός»

Κόμβος διασύνδεσης των τραπεζών με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα είναι η διατραπεζική εταιρεία Τειρεσίας Α.Ε. Μοναδικό απαραίτητο στοιχείο για την υποβολή του αιτήματος είναι ο ΑΦΜ του φυσικού ή νομικού προσώπου που ελέγχεται. Με την υποβολή αιτήματος οι ελεγκτές θα ζητούν από τα πιστωτικά ιδρύματα να απαντήσουν για συγκεκριμένους φορολογούμενους αρχικά εάν ο κάτοχός του είναι πελάτης τους με οποιαδήποτε σχέση και εάν είναι, θα παρατίθεται κατάλογος με τα δεδομένα για καταθετικό λογαριασμό πρώτης ζήτησης, καταθετικό προθεσμιακό λογαριασμό, επενδυτικό ή άλλο λογαριασμό που τηρείται στην τράπεζα.

Ως ανώτατος χρόνος διαβίβασης των αιτημάτων ορίζεται η 12η μεσημβρινή της επόμενης εργάσιμης ημέρας από την ημέρα υποβολής του αιτήματος, ενώ υπεύθυνος είναι ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποστήριξης Ηλεκτρονικά Συναλλασσομένων της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Κατασχέσεις με ένα «κλικ»

Την ίδια ώρα, απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών ενεργοποιεί το ηλεκτρονικό κατασχετήριο και έτσι, μέσα σε διάστημα 10 ημερών, όσοι έχουν χρέη προς την εφορία και τα τελωνεία θα βλέπουν τους τραπεζικούς λογαριασμούς να αδειάζουν με ένα… κλικ.

Με την απόφαση του Γιάννη Στουρνάρα οι τράπεζες θα πρέπει, από τη στιγμή που λαμβάνουν από τις εφορίες το ηλεκτρονικό κατασχετήριο και διαπιστώνουν ότι στους λογαριασμούς των οφειλετών υπάρχουν χρήματα, να τα αποδίδουν άμεσα στις εφορίες.

Κατασχέσεις δεν θα γίνονται σε μισθούς, συντάξεις και ασφαλιστικά βοηθήματα ύψους έως 1.000 ευρώ καθώς και στα επιδόματα ανεργίας.


ΑΠΟ http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.