ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Οι σκύλοι είναι πιστοί σε όποιον τους ταΐζει – Δένονται ακόμα και με τα ρομπότ (έρευνα)

Είναι γνωστό εδώ και αιώνες ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου, ωστόσο νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα αξιαγάπητα τετράποδα θα «θυσίαζαν» εύκολα την ανθρωπότητα για χάρη της τεχνητής νοημοσύνης αν αυτή μπορούσε να τους προσφέρει μια λιχουδιά.
Ειδικότερα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Animal Cognition, οι σκύλοι αλληλεπιδρούν με τα ρομπότ, όταν αυτά τους φαίνονται κοινωνικά, με τον ίδιο τρόπο που θα αλληλεπιδρούσαν με τους ανθρώπους.

Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστήμονες παρακολούθησαν τις αντιδράσεις σκύλων καθώς ένα ρομπότ σε ένα δωμάτιο τους έδειχνε σε ποια κατεύθυνση βρισκόταν το κρυμμένο φαγητό.
Το ρομπότ έμοιαζε με μηχάνημα γυμναστικής με λευκά γάντια στα «χέρια» του.
Στην πρώτη φάση του πειράματος το ρομπότ δεν συμπεριφερόταν κοινωνικά και προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τους σκύλους κάνοντας «μπίπ», έναν ήχο ξένο για τα ζώα.
Στην δεύτερη φάση, το ρομπότ έδειχνε ένα ανθρώπινο πρόσωπο στο μόνιτορ και συμπεριφερόταν κοινωνικά.
Ο ιδιοκτήτης του σκύλου έμπαινε στο δωμάτιο και έκανε χειραψία με το ρομπότ, ενώ εκείνο έλεγε το όνομα του σκύλου με ανθρώπινη προγραμματισμένη φωνή και έδειχνε στο ζώο που βρισκόταν το κρυμμένο φαγητό.
Όπως αποδείχθηκε οι σκύλοι έβρισκαν με μεγαλύτερη επιτυχία το κρυμμένο φαγητό στη δεύτερη φάση, όταν επικοινωνούσαν με το κοινωνικό ρομπότ.
Πέραν αυτού, τα σκυλιά συμπεριφέρονταν στο κοινωνικό ρομπότ όπως θα συμπεριφέρονταν σε έναν ξένο άνθρωπο.
Ειδικότερα μύριζαν τα χέρια με τα γάντια και κοίταζαν στο μόνιτορ για να δουν το πρόσωπο του ρομπότ.
Πάντως σε ορισμένες περιπτώσεις και οι άνθρωποι προτιμούν τα ρομπότ για κατοικίδια παρά τους σκύλους ή τις γάτες.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε φέτος, ένα ζευγάρι στη Νέα Ζηλανδία ήταν πιο κοινωνικό απέναντι σε ένα ρομπότ φώκια συγκριτικά με το κατοικίδιό του.
«Το ζευγάρι μιλούσε και άγγιζε το ρομπότ περισσότερο από τον σκύλο», ανέφερε η Elizabeth Broadbent, καθηγήτρια ιατρικής ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Όκλαντ, θέλοντας να δείξει πώς καμιά φορά και οι άνθρωποι δένονται με τις μηχανές.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.