ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Φθηνότερα κατά 10 έως 12% αναμένονται για τη νέα περίοδο τα λιπάσματα και στην Ελλάδα!

Μια σταθερή πτωτική τάση καταγράφεται τελευταία στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών τουλάχιστον των αζωτούχων και φωσφορικών λιπασμάτων που αναμένεται να εκδηλωθεί και στις τιμές για τον παραγωγό. 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, αναμένεται μια διόρθωση στις τιμές
που πρόκειται να έχει αντίκτυπο και στη χώρα μας. Κύκλοι της αγοράς μας αναφέρουν ότι τα λιπάσματα που θα αγοράσουν οι αγρότες για τις χειμερινές καλλιέργειές τους θα είναι φθηνότερα κατά μέσο όρο σε ποσοστό 10 – 12% σε σχέση με το 2012. 
Για το θέμα ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε και με τον κ. Γιάννη Βεβελάκη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ). 
Σύμφωνα με τον ίδιο:  «η διόρθωση των τιμών είναι φυσιολογική και πολλές φορές αναμενόμενη. Στην Ελλάδα μάλιστα είναι και κάτι που το θέλουμε ώστε να υπάρξει μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών».
Μιλώντας με ανθρώπους της αγοράς λιπασμάτων μας ανέφεραν στο σύνολό τους ότι η διόρθωση στις διεθνείς τιμές (στην οποία έχουν αναφερθεί και ελληνικά ΜΜΕ) είναι όντως γεγονός. 
Συγκεκριμένα, η διόρθωση αυτή έχει σημειωθεί στο άζωτο και στο φώσφορο. Οι κύκλοι της αγοράς χαρακτηρίζουν τη μείωση των τιμών ως μια «φυσιολογική διόρθωση». Οι τιμές άλλωστε των λιπασμάτων ακολουθούν τις τιμές των commodities (σιτηρά, σόγια κ.α.). Όταν αυτές διορθώνονται, ακολουθούν και οι τιμές των λιπασμάτων. 
Επειδή λοιπόν τα commodities (π.χ. καλαμπόκι, σιτηρά) διορθώνουν τις τιμές τους, ακολουθούν και οι πρώτες ύλες των λιπασμάτων και αυτό έχει μέχρι στιγμής καθαρά εκδηλωθεί με το άζωτο και το φώσφορο.
 
Κάλιο Το καλοκαίρι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σημειώθηκε μια ανακατάταξη στο χώρο του καλίου. Συγκεκριμένα, δύο παραγωγικές εταιρείες (μια ρώσικη με μια λευκορώσικη) που συνεργαζόντουσαν και είχαν κοινή εμπορία, διαχωρίστηκαν.
Μετά τον διαχωρισμό, ο ρώσος ιδιοκτήτης ανακοίνωσε ότι η εταιρεία του επιθυμεί να πουλάει φθηνότερα. Αυτή η δήλωση αποτέλεσε σε πολλούς αγοραστές του καλίου ένα έναυσμα για μείωση των τιμών. Ωστόσο, μέχρι σήμερα αυτό δεν έχει συμβεί. Αυτό όμως σύμφωνα με τους κύκλους της αγοράς αποτελεί μια πρόβλεψη ότι πιθανώς θα υπάρξει και εκεί τελικά μια μείωση που έχει καθυστερήσει να εκδηλωθεί. Όταν συμβεί αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα να διορθωθούν οι τιμές και των σύνθετων λιπασμάτων (αφού ήδη υπάρχει μείωση στο φώσφορο και στο άζωτο).
Προσφορά – ζήτηση Μιλάμε λοιπόν για προβλέψεις που γίνονται για το σύνολο της αγοράς ενώ μέχρι στιγμής υπάρχει μείωση σε ένα κομμάτι της αγοράς (αζωτούχα και φωσφορούχα λιπάσματα). Σύμφωνα με όσα μας αναφέρουν παράγοντες του κλάδου των λιπασμάτων δύο είναι ακόμα οι πιο σημαντικοί λόγοι της μείωσης – διόρθωσης των τιμών στο άζωτο και το φώσφορο. «Ή μειώνεται η ζήτηση ή έχει ανέβει η προσφορά. Αυτή την στιγμή σε μεγάλο βαθμό συμβαίνουν και τα δύο», μας αναφέρει άνθρωπος που γνωρίζει την αγορά.
Αντίκτυπος στην Ελλάδα Στην ελληνική αγορά αυτή η διόρθωση των τιμών θα έχει αντίκτυπο – σύμφωνα με τις ίδιες πηγές – από τώρα και στο εξής (αφού τώρα ξεκινούν οι αγορές) ενώ στους αγρότες θα φανεί τους επόμενους μήνες.
Τέλος να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, κύκλοι της αγοράς λιπασμάτων: «αν και κάποιοι υπεραισιόδοξοι έκαναν λόγο το προηγούμενο διάστημα για μείωση τιμών των λιπασμάτων σε ποσοστό που θα φθάσει στο 20%, αυτό δεν φαίνεται να επαληθεύεται και σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις θα κυμανθεί από 10 με 12% σε σχέση με την περσινή χρονιά».

ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: