ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου 2013

Η άγρια ζωή επανακάμπτει στην Ευρώπη – Έρευνα

Μπορεί τα μαντάτα για το Κλίμα να μην είναι και τόσο ελπιδοφόρα, μπορεί στην Αφρική να σφαγιάζουν ελέφαντες και ρινόκερους για να χρηματοδοτήσουν τρομοκρατικές δραστηριότητες, αλλά στην Ευρώπη διαφαίνεται μια ακτίδα φωτός στη διατήρηση και προστασία της άγριας ζωής.
Σύμφωνα με έκθεση που συντάχθηκε για λογαριασμό της ΜΚΟ Rewilding Europe και την οποία συνυπογράφουν ερευνητές της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου και των περιβαλλοντικών οργανώσεων BirdLife International και European Bird Census Council, πολλά είδη θηλαστικών και πτηνών που είχαν φτάσει στα όρια της εξαφάνισης
τη δεκαετία του 1960 παρουσιάζουν σήμερα εντυπωσιακή ανάκαμψη, χάρη σε συστηματικές προσπάθειες διατήρησης της άγριας ζωής.
Αναλυτικότερα, τα τελευταία 50 χρόνια καταγράφεται αύξηση 3.000% στους πληθυσμούς του ευρωπαϊκού βίσονα (Bison bonasus), του ευρασιατικού κάστορα (Castor fiber), της πάπιας κεφαλούδι (Oxyura leucocephala) και σε ορισμένους πληθυσμούς της σταχτόχηνας (Anser brachyrhynchus).
Στο ίδιο διάστημα διπλασιάστηκαν οι πληθυσμοί της καφέ αρκούδας (Ursus arctos), ενώ και οι πληθυσμοί του γκρίζου λύκου (Canis lupus) έχουν ανακάμψει σημαντικά με αποτέλεσμα να εκφράζονται παράπονα από Γάλλους και Ιταλούς κτηνοτρόφους που βλέπουν τα κοπάδια τους να απειλούνται. Συγκεκριμένα, μόνο στη Γαλλία, λύκοι έχουν θανατώσει τουλάχιστον 20.000 πρόβατα τα τελευταία πέντε χρόνια.
Από τα 18 είδη θηλαστικών που περιλαμβάνονται στην έκθεση, μόνο ο ιβηρικός λύγκας (Lynx pardinus) κινδυνεύει με εξαφάνιση (διαβάστε το σχετικό αρθρο στο econews).
Αλλά και το σύνολο των 19 πτηνών που εξετάστηκαν στην έκθεση βρίσκονται σε ανοδική τροχιά ως προς τον πληθυσμό τους.
Χαρακτηριστικά, ο πληθυσμός του θαλασσαετού (Haliaeetus albicilla) για παράδειγμα αυξήθηκε από τα 2.500 ζευγάρια το 1970 στα 9.600 ζευγάρια το 2010.
Πολλά είδη θηλαστικών και πτηνών στην Ευρώπη έφτασαν στο χείλος της εξαφάνισης τις δεκαετίες του 1950 και 1960, λόγω του ανεξέλεγκτου και παράνομου κυνηγιού, της ρύπανσης και της επέκτασης των βοσκότοπων και των καλλιεργούμενων εκτάσεων εις βάρος των φυσικών ενδιαιτημάτων της άγριας ζωής.
Παρότι οι πληθυσμοί πολλών ειδών επανακάμπτουν, δεν έχουν έχουν επανέλθει στα ιστορικά τους επίπεδα, ή τουλάχιστον στα επίπεδα που απαιτούνται για τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους, επισημαίνει η έκθεση.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, από το 1970 μέχρι σήμερα, οι πληθυσμοί των θηλαστικών, των πτηνών, των ερπετών και των ψαριών έχουν συρρικνωθεί κατά 30%, την ώρα που ο ανθρώπινος πληθυσμός διπλασιάστηκε στα 7 δισεκατομμύρια.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...