ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

«Εξαφανίστηκε» επαγγελματικό αλιευτικό από το λιμάνι Κυπαρισσίας

Πρωτοφανής, για τα χρονικά της ευρύτερης περιοχής αλλά και ευρύτερα, είναι η «εξαφάνιση» επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους από το λιμάνι της Κυπαρισσίας, όπου ήταν ελλιμενισμένο.

Η κλοπή, επειδή ουσιαστικά περί κλοπής φέρεται να πρόκειται, εικάζεται .........

πως συνέβη τη νύχτα της Τρίτης προς ξημερώματα Τετάρτης, καθώς τότε διαπιστώθηκε ότι είχε

«εξαφανιστεί».
Το επαγγελματικό αλιευτικό σκάφος, μήκους περίπου 10 – 12 μέτρων, με το όνομα «Γρηγόριος», ανήκει σε επαγγελματία αλιέα από τον Κακόβατο της Ηλείας, ο οποίος, όπως και άλλοι επαγγελματίες αλιείς, το «δένει», μετά την ψαριά στο λιμάνι της Κυπαρισσίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», το πρωί της Τετάρτης επαγγελματίας αλιέας που πήγε στο λιμάνι για το σκάφος του, δίπλα στο οποίο ήταν «δεμένο» το σκάφος του συναδέλφου του από τον Κακόβατο, είδε ότι δεν ήταν εκεί. Επικοινώνησε με άλλον επαγγελματία αλιέα για να τον ρωτήσει μήπως ξέρει αν ο συνάδελφός τους έχει βγει στα ανοιχτά στη θαλάσσια περιοχή της Ηλείας για ψάρεμα, αλλά εκείνος του απάντησε πως δε γνωρίζει. Επικοινώνησαν, ακολούθως, με τον επαγγελματία αλιέα, ο οποίος πληροφορήθηκε για την «εξαφάνιση» του σκάφους από τους συναδέλφους του. Αμέσως ειδοποιήθηκε η Λιμενική Αρχή και δηλώθηκε το συμβάν, ενώ στις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος έχει σημάνει συναγερμός και γίνονται έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου Πελάγους, και όχι μόνο, ενώ εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο το σκάφος να εκλάπη για να χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως μέσο μεταφοράς λαθρομεταναστών.

Σημειώνεται πως, κατά το πρόσφατο παρελθόν, άγνωστοι είχαν προκαλέσει ζημιές σε αλιευτικά σκάφη και βάρκες, ενώ είχαν κλέψει μηχανές και άλλα εργαλεία και είδη αλιείας, αλλά ουδείς μπορούσε να φανταστεί πως θα σημειωθεί και κλοπή σκάφους και, μάλιστα, επαγγελματικού!


ΠΗΓΗ Θάρρος
ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...