ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

GREEN LASER ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Σταθερά συνεχίζεται η προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Έτσι λοιπόν παραδόθηκε σήμερα 15.07.2013 στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας από την μειοδότρια εταιρεία η οποία προέκυψε από διαγωνιστική διαδικασία το νέο μηχάνημα Green Laser φωτοπηξίας, συνολικού προϋπολογισμού 46.000,00 € συμπ.ΦΠΑ. Το νέο ιατρικό μηχάνημα έρχεται να προστεθεί στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό της Οφθαλμολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
Για τη σημασία που έχουν οι υπηρεσίες που προσφέρει το Green Laser φωτοπηξίας ο Διευθυντής της

Κλινικής κ.Παναγιώτης Πετικίδης δήλωσε: « Πρόκειται για ένα σύγχρονο μηχάνημα laser απαραίτητο για ορισμένες παθήσεις του βυθού του οφθαλμού, οι οποίες μπορούν να θεραπευτούν τελείως και οριστικά (όπως οι ρωγμές του αμφιβληστροειδούς) ή να βελτιωθούν σημαντικά (όπως διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια).» Υπενθυμίζουμε ότι λίγους μήνες πριν η Οφθαλμολογική Κλινική απέκτησε ένα σύγχρονο τομογράφο οπτικής συνοχής, συνολικού προϋπολογισμού 90.000,00 €. Πρέπει δε να επισημάνουμε ότι στο επόμενο διάστημα θα παραληφθεί και το ND YAG Laser, ένα ακόμα ιατρικό μηχάνημα το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της Κλινικής Π/Υ 28.000,00 € συμπ.ΦΠΑ. Επισημαίνεται ότι τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την προμήθεια ακόμα 2.000.000 € περίπου σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.
 

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες και καταγράφηκαν σε προχθεσινό ρεπορτάζ του «Θάρρους», για την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να κατασκευάσει φυλακές στην Αρκαδία, φαίνεται να επιβεβαιώνονται, σε βάρος της Μεσσηνίας και των Δήμων που είχαν εκδηλώσει ανάλογο ενδιαφέρον.
Αυτό άφησε να διαφανεί σε σχετικές του δηλώσεις χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας, σχολιάζοντας ότι από τη στιγμή που στην επιτροπή που είχε συσταθεί για την επιλογή του χώρου επικρατούσαν οι Αρκάδες, το αποτέλεσμα ήταν από λίγο ως πολύ αναμενόμενο.
«Από την πλευρά μας κάναμε ό,τι ήταν δυνατό για την ευόδωση του αιτήματός μας, το οποίο στηριζόταν σε αδιαμφισβήτητα γεγονότα και αναγκαιότητες, όπως είναι η ύπαρξη και λειτουργία του Εφετείου Καλαμάτας. Σε κάθε περίπτωση, θα προσπαθήσουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την αλλαγή της κατάστασης, αλλά έχω την αίσθηση ότι τα πράγματα έχουν κριθεί, όχι υπέρ μας» παρατήρησε.
Έτσι, όπως όλα δείχνουν, ο χώρος που επελέγη από τη «Θέμις Κατασκευαστική» για να γίνουν οι φυλακές βρίσκεται στο χωριό Πάπαρι, μια περιοχή κοντά στον εθνικό δρόμο.
Πάντως, οι εξελίξεις θεωρούνται απροσδόκητες για τη Μεσσηνία, αφού φαινόταν να υπάρχει μια δυναμική για το θέμα της κατασκευής φυλακών. Μάλιστα, τόσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος όσο και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης, με δηλώσεις τους είχαν στηρίξει το μεσσηνιακό αίτημα
Επιπλέον, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κ. Μαργέλης, αναφερόμενος στο θέμα είχε σημειώσει: «Η Τρίπολη και η Αρκαδία ολόκληρη υπάγεται στο Εφετείο Ναυπλίου, όπου, ως γνωστόν, υπάρχουν ήδη δύο σωφρονιστικά καταστήματα. Είναι παράλογο μια τρίτη φυλακή στην έδρα του Εφετείου Ναυπλίου και το Εφετείο Καλαμάτας να μην έχει σωφρονιστικό κατάστημα».
- See more at: http://www.tharrosnews.gr/news/content/%CE%B7-%CE%B1%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%B4%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%AD%CF%81%CE%B4%CE%B9%CF%83%CE%B5-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82#sthash.GBjj0Qpt.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη