ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 16 Ιουλίου 2013

Σύσκεψη για το πρόγραμμα «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα ζωής Πελοποννήσου»

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα «Π. Φωτέας» του Διοικητηρίου, υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη  Παναγιώτη Αλευρά και με τη συμμετοχή του Διευθυντή Δασών  Γιώργου Σωτηρόπουλου, του Δασάρχη Καλαμάτας Σπύρου Κατσίποδα, του συμβούλου της «Πελοπόννησος Α.Ε ΟΤΑ» κ. Μπερέτσου, του προέδρου, Ιωάννη Αργυράκη, και εκπροσώπων της ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΑΕ ΟΤΑ, του προέδρου του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Φύκιρη και υπηρεσιακών παραγόντων της Π.Ε. Μεσσηνίας, με σκοπό τη διερεύνηση της δυνατότητας υποβολής πρότασης στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 08:
«Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα ζωής Πελοποννήσου», Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007 – 2013».

 Έγινε αναφορά στον συγκεκριμένου άξονα του προγράμματος, με στοχοποίηση των δυνατοτήτων αξιοποίησης του ορεινού όγκου του μεσσηνιακού Ταϋγέτου, μέσα από την υποβολή πρότασης που θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ή/και ανάπτυξη δημόσιων τουριστικών υποδομών ήπιας μορφής, καθώς και ειδικών μορφών εναλλακτικού τουρισμού, με στόχο τη διεύρυνση και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Π.Ε. Μεσσηνίας, την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και τη βελτίωση των προσφερόμενων τουριστικών υπηρεσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη