ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Μια σημαντική ιατρική μελέτη γιατρών του Νοσοκομείου Καλαμάτας στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θυρεοειδούς Αδένα

ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΙΚΗ επιστημονική παρατήρηση και χειρουργική τακτική, κατόπιν ενδελεχούς μελέτης, θα περιγράψουν με επιστημονική ανακοίνωσή τους στο Παγκόσμιο Συνέδριο Θυρεοειδούς Αδένα στο Τορόντο του Καναδά, την Παρασκευή 12 Ιουλίου, οι γιατροί της ΩΡΛ Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος και Ξενοφών Κόχυλας. Οι γιατροί με δωρική λιτότητα περιγράφουν την επιστημονικά σημαντικά παρατήρηση και χειρουργική τακτική την οποία και εφαρμόζουν κατά τη χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα στο Νοσοκομείο Καλαμάτας: Είναι γνωστό ότι μετά την χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν μετεγχειρητικές δυσλειτουργίες της φωνής ή και πλήρης αφωνία. Αυτό, συνήθως, οφείλεται στον τραυματισμό του παλίνδρομου λαρυγγικού νεύρου.

Σήμερα οι χειρουργοί αυτό το γνωρίζουν και το αποφεύγουν με την αναγνώριση και την νευροπαρακολούθηση αυτού του νεύρου ώστε να μην υπάρχουν μείζονες διαταραχές της φωνής.. Ο έξω κλάδος του άνω λαρυγγικού νεύρου είναι ένα άλλο, πάρα πολύ λεπτό νεύρο που παρέχει νεύρωση στον κρικοαρυταινοειδή μύ του λάρυγγα και είναι υπεύθυνο για την διατήρηση της τάσης της φωνητικής χορδής (κρατάει την φωνητική χορδή τεντωμένη). Επιτρέπει στον ασθενή να παράγει ήχους υψηλών συχνοτήτων καθώς και ήχους που σχετίζονται με εκρηκτική λειτουργία των φωνητικών χορδών (κραυγή). Είναι πολύ σημαντικό για τους ασθενείς που χρησιμοποιούν την φωνή τους επαγγελματικά (σ.σ. τραγουδιστές, ηθοποιοί, δικηγόροι, πολιτικοί κλπ.). Είναι επίσης επικίνδυνο να τραυματισθεί κατά την χειρουργική του θυρεοειδούς αδένα. Βρίσκεται σε στενή σχέση με τον άνω πόλο του θυρεοειδούς και με τα αγγεία του, σε ποικίλη ανατομική θέση (υπάρχουν 3 ανατομικές παραλλαγές κατά Cernea όπως φαίνεται στο σχήμα). Οι πιο δυσμενείς για την θυρεοειδεκτομή είναι η τύπου IIa και ΙΙb όπου το νεύρο διασταυρώνεται με τα αγγεία επί ή κάτω από τον άνω πόλο του θυρεοειδούς. Οι συγκεκριμένες παραλλαγές στην μελέτη του Cernea έχουν συχνότητα 34%. Εμείς βρήκαμε, αντίθετα, σε μελέτη μας σε πτωματικό υλικό, ότι η επίπτωση (συχνότητα) της δυσμενούς παραλλαγής τύπου ΙΙa και ΙΙb είναι 75%. Επομένως ο κίνδυνος να τραυματισθεί το νεύρο στο υλικό των ασθενών μας είναι σημαντικότερος από ότι εικάζεται..

'ΦΩΝΗ'

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.