ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Τριφυλία: Η χωματερή στο Αλιμάκι ανησυχεί τους κατοίκους!

Στο απροχώρητο κυριολεκτικά έφτασε η κατάσταση στη χωματερή στο Αλιμάκι του Δήμου Τριφυλίας, πριν ο δήμος αποφασίσει -μετά και τις διαμαρτυρίες κατοίκων της περιοχής- να παρέμβει.

Τις τελευταίες μέρες η χωματερή όχι απλώς είχε γεμίσει απ' άκρη σ' άκρη με σκουπίδια, αλλά πλέον δεν χωρούσαν να μπουν μέσα ούτε τα απορριμματοφόρα για να στρίψουν. 
Αποτέλεσμα αυτού ήταν τα οχήματα να αναγκάζονται να κάνουν αναστροφή σε ένα πλάτωμα και να πηγαίνουν με όπισθεν περίπου 500 μέτρα, για να αδειάσουν τα σκουπίδια στην είσοδο της χωματερής.

Αυτή η εικόνα εξόργισε τους κατοίκους της περιοχής, που φοβούνται για την καλοκαιρινή περίοδο με μια χωματερή δίπλα τους τίγκα στο σκουπίδι. Ωστόσο χθες στάλθηκαν εκεί χωματουργικά μηχανήματα τα οποία ξεκίνησαν τις εργασίες για το συμμάζεμα του χώρου - και όπως μας ανέφερε ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας, θα προχωρήσουν και σε επιχωμάτωση των σκουπιδιών.

Για την κατάσταση όμως που υπάρχει και την ανησυχία των κατοίκων ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Κατσαργύρης μας είπε:
"Υστερα από καταγγελίες των κατοίκων των Ραχών και του Αλιμακίου ότι έχει δημιουργηθεί πρόβλημα με την πρόσβαση στον σκουπιδότοπο, αποφάσισα και επισκέφτηκα το χώρο. Διαπίστωσα ότι πράγματι είναι δύσκολη η πρόσβαση στο χώρο, διότι εναποθέτουν τα σκουπίδια έτσι χωρίς να τα σκεπάζουν, με αποτέλεσμα να έχει φρακάρει η χωματερή και να αναγκάζονται οι οδηγοί από απόσταση 500 μέτρα και πλέον να πηγαίνουν με την όπισθεν.

Από ό,τι φαίνεται είναι τελείως εγκαταλειμμένος ο χώρος, δεν έχει καμία γνώση ο δήμος τι γίνεται εκεί, γίνεται εναπόθεση ανεξέλεγκτη και κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πιάσει φωτιά, αλλά και να φτάσουν σιγά σιγά τα σκουπίδια στο Αλιμάκι, για να μην πω μέχρι τις Ράχες. Δεν πάει άλλο, κάτι πρέπει να γίνει γιατί υπάρχει γενικότερο ζήτημα, τόσο με τις πυρκαγιές όσο και με τη ρύπανση του χώρου".

ΠΗΓΗ Κ. Μπ. - ελευθερία
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.