ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Γιγάντιος κρατήρας από υποβρύχια πλημμύρα στην Ανταρκτική

Μια σφοδρή πλημμύρα σε υποβρύχια λίμνη στον παγετώνα Cook έστειλε τεράστιες ποσότητες νερού κάτω από τους πάγους της ανατολικής Ανταρκτικής, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Geophysical Research Letters.

Ακόμα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι προκάλεσε την τελευταία πλημμύρα κάτω από τους πάγους, που είναι η μεγαλύτερη που καταγράφηκε μέχρι σήμερα, ωστόσο κατάφεραν να υπολογίσουν πόσο νερό διέρρευσε από την υποβρύχια, παγωμένη λίμνη, χάρη στον γιγάντιο

κρατήρα που άφησε πίσω της.

Όπως φαίνεται από τις εικόνες που συνέλεξε ο δορυφόρος CryoSat-2 της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, η επιφάνεια των πάγων υποχώρησε καθώς το νερό εξαφανίστηκε με την πλημμύρα.

Σε περίοδο 18 μηνών με αφετηρία το 2007, η υποπαγετική λίμνη Cook άρχισε να ξηραίνεται με ταχύτατους ρυθμούς απώλειας νερού. Μάλιστα ο συνολικός όγκος νερού που χάθηκε υπολογίζεται στα έξι κυβικά χιλιόμετρα.

Ο κρατήρας που έμεινε πίσω καλύπτει έκταση 260τετραγωνικών χιλιομέτρων και έχει βάθος 70 μέτρων.

Από το 2008 η επιφάνεια του κρατήρα άρχισε και πάλι να φουσκώνει, κάτι που καταδεικνύει ότι πάγος ή νερό γεμίζει σταδιακά το κενό που δημιούργησε η πλημμύρα.

Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να διαπιστώσουν αν το νερό που εισέρχεται στον κρατήρα είναι φρέσκο ή προέρχεται από τους πάγους.

Επιπλέον θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν αν η πλημμύρα προκλήθηκε από πιέσεις πάγου ή ιζημάτων στην υποβρύχια λίμνη.

380 υποπαγετικές λίμνες

Οι υποβρύχιες λίμνες κάτω από τους πάγους της Ανταρκτικής μπορούν να προκαλέσουν σφοδρές πλημμύρες, ακριβώς όπως συμβαίνει και με τις παγωμένες λίμνες στην ξηρά.

Περίπου 380 τέτοιες λίμνες έχουν εντοπιστεί στην Ανταρκτική, με μια από αυτές να φιλοξενεί μικροβιακή ζωή.

Ραντάρ και σεισμικές έρευνες με γεωτρήσεις σε πάγους έχουν αποκαλύψει την ύπαρξη περίπλοκων υδάτινων διαδρόμων που τροφοδοτούν και στραγγίζουν τις λίμνες.

Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να κατανοήσουν πώς τα ρεύματα και οι πλημμύρες επηρεάζουν τη ροή του πάγου, κυρίως στο πλαίσιο μελετών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ανταρκτική.


ΠΗΓΗ: econews.gr
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.