ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

Βραβείο ‘Καλύτερης Σχεδίασης Εσωτερικού’ για το Opel ADAM


Το Opel ADAM κέρδισε το πρώτο βραβείο για τη σχεδίαση εσωτερικού του στην κατηγορία οχημάτων παραγωγής στην Έκθεση “Automotive Interiors EXPO 2013” στη Στουτγάρδη.

 Το - κατά γενική ομολογία - εξαιρετικό μικρό είχε να αντιμετωπίσει ισχυρούς αντιπάλους όπως η Alfa 4C, η Jaguar F-Type, το Renault Clio και το νέο Range Rover.
Το EXPO AWARD απονέμεται στα πλαίσια της εκθεσιακής διοργάνωσης σε πρωτότυπες ιδέες, υλικά, επιφάνειες, υφάσματα και στοιχεία εξοπλισμού εσωτερικού οχημάτων. Μία επιτροπή από
διακεκριμένους συντάκτες του αυτοκινήτου από όλο τον κόσμο επιλέγει τους νικητές σε επτά κατηγορίες.

Η Elizabeth Wetzel, Interior Design Director του νέου μοντέλου, δηλώνει ιδιαίτερα ευχαριστημένη από τη νίκη του Opel ADAM: «Η εξατομίκευση εσωτερικού είναι ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του  ADAM. Το μικρό μας μοδάτο αυτοκίνητο προσφέρει σχεδόν 82.000 στυλιστικούς συνδυασμούς  εσωτερικού. Το EXPO AWARD αποτελεί μέγιστη τιμή για ολόκληρη την ομάδα σχεδίασης της Opel.» Είναι μία ομάδα με δημιουργικό πυρήνα την πολύ ικανή σχεδιάστρια της GM. Η κριτική επιτροπή είχε την ίδια άποψη και υπέδειξε την Elizabeth Wetzel ως υποψήφια στην κατηγορία Interior Designer of the Year για μία διάκριση που χαίρει υψηλής εκτίμησης από τον κόσμο της βιομηχανίας.
Το βραβείο σχεδίασης είναι μία ακόμα αναμφισβήτητη και σημαντική κατάκτηση για το Opel ADAM. Έχοντας λανσαριστεί τον Απρίλιο του 2013, το νέο μοντέλο έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό του πέντε τίτλους στο διάσημο διαγωνισμό καινοτομίας “Plus X Award” και το περίοπτο βραβείο σχεδίασης red dot.

ΑΠΟ http://news247.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη