ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

Πλειστηριασμοί του ΙΚΑ για χρέη από εισφορές

Πλειστηριασμούς και κατασχέσεις έχει ξεκινήσει το ΙΚΑ στη Μεσσηνία προσπαθώντας να εισπράξει τις καθυστερούμενες οφειλές. Συγκεκριμένα το ΙΚΑ ξεκινά τη διαδικασία του πλειστηριασμού για οφειλές πάνω από 100.000 ευρώ, ενώ καλεί τους επιχειρηματίες να κάνουν ρύθμιση προκειμένου να αποφύγουν την κατάσχεση.
Χθες δημοσιεύτηκαν οι προκηρύξεις για πλειστηριασμό κεντρικού ξενοδοχείου στην Καλαμάτα για οφειλή 1,2 εκατομμύρια ευρώ και προσωπικών περιουσιακών στοιχείων ιδιοκτήτη  καφετέριας στην κεντρική πλατεία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας για οφειλή 179.000 ευρώ.

"Εχουν γίνει πλειστηριασμοί και έχουν προχωρήσει κατασχέσεις, στις επιχειρήσεις που οφείλουν μεγάλα ποσά σ’ όλη τη Μεσσηνία", δήλωσε στην "Ε" ο διευθυντής των διοικητικών υπηρεσιών του ΙΚΑ Καλαμάτας Γιώργος Σαραντόπουλος. Παρατήρησε ότι "είμαστε υποχρεωμένοι από το νόμο να το κάνουμε, από τη στιγμή που δεν έρχονται να κάνουν διακανονισμό, ρύθμιση".
Εκτίμησε πως "είναι και παλιότερες οφειλές, που εντάθηκαν τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης. Είναι φυσιολογική κατάσταση. Και παλιά γίνονταν πλειστηριασμοί". Ο διευθυντής, ωστόσο, επεσήμανε ότι "τώρα έχει αλλάξει το καθεστώς. Σε περίπτωση οφειλών τον πρώτο λόγο έχει το ΙΚΑ και όχι οι τράπεζες. Και να βγάλει πλειστηριασμό η τράπεζα, πρώτα θα πάρει το ΙΚΑ".
Ο κ. Σαραντόπουλος παρατήρησε πως "θέλουμε να υπάρχει ρύθμιση σε κάθε περίπτωση και να μην αναγκαζόμαστε να προχωράμε σε πλειστηριασμό". Τονίζοντας τον κίνδυνο κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος, σημείωσε ότι "μια επιχείρηση δεν μπορεί να μην ασφαλίζει το προσωπικό της. Είναι σοβαρό ζήτημα το ΙΚΑ να μην εισπράττει τις εισφορές. Η εισφοροδιαφυγή έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις".
Ενημέρωσε ότι "μια επιχείρηση που οφείλει, μπορεί να έρθει να κάνει ρύθμιση μέχρι και 10 ημέρες πριν τον πλειστηριασμό". Για το ξενοδοχείο στο κέντρο της Καλαμάτας ανέφερε ότι υπάρχει μια επικοινωνία με την επιχείρηση και φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον για ρύθμιση.
Το ξενοδοχείο βγαίνει σε πλειστηριασμό στις 26 Ιουνίου, για οφειλή συνολικού ύψους 1.260.894,66 ευρώ. Η αξία του έχει εκτιμηθεί στα 7 εκ. ευρώ και η πρώτη προσφορά του ΙΚΑ είναι 4,5 εκ. ευρώ.
Την ίδια μέρα βγαίνουν σε πλειστηριασμό και τα περιουσιακά στοιχεία ιδιοκτήτη  καφετέριας που λειτουργεί στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας και οφείλει στο ΙΚΑ.
Γ.Σ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
   Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/item/26492-pleistiriasmoi-ika-xrei

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη