ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Η Ακρόπολη μπαίνει στην ψηφιακή εποχή


Το Ψηφιακό Αποθετήριο Εκπαιδευτικού Περιεχομένου για την Ακρόπολη είναι γεγονός.
Το χρήσιμο εργαλείο για εκπαιδευτικούς, μαθητές και τους επισκέπτες της Ακρόπολης, υλοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) για την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων της Ακρόπολης (ΥΣΜΑ).
Η συγκεκριμένη εφαρμογή περιλαμβάνει εκτυπώσιμα έντυπα και φυλλάδια, φωτογραφίες, ταινίες, δημοσιεύσεις, σχολικές εργασίες, ψηφιακά παιχνίδια, εκπαιδευτικά βιβλία και σχέδια μαθημάτων σχετικά με την Ακρόπολη και τα μνημεία της.

Παρέχονται δυνατότητες πλοήγησης που ποικίλλουν ανάλογα με τον ρόλο του χρήστη, το θέμα (αρχιτεκτονική, γλυπτική, θεά Αθηνά, καθημερινή ζωή κλπ) ή το μνημείο.
Το αποθετήριο αποσκοπεί στην αποτελεσματικότερη δυνατή αξιοποίηση του υλικού από την εκπαιδευτική κοινότητα και το ευρύ κοινό.
Αναλυτικά - Σχετικά με το Αποθετήριο
Τι είναι το αποθετήριο εκπαιδευτικών προγραμμάτων για την Ακρόπολη;
Το Τμήμα εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ακρόπολης έχει δημιουργήσει μια σειρά εκδόσεων που αναφέρονται σε πολλά διαφορετικά θέματα. Στόχος του υλικού αυτού είναι να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να προετοιμαστούν καλύτερα τόσο για το μάθημα στο σχολείο, όσο και για την επίσκεψη της τάξης στον αρχαιολογικό χώρο και στο μουσείο.
Στο πλαίσιο συνεργασίας του Τμήματος με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), εντάχθηκε στο αποθετήριο το σύνολο του εκπαιδευτικού περιεχομένου για την Ακρόπολη, με στόχο την αποτελεσματικότερη διαχείριση και αξιοποίηση του υλικού από την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και από το ευρύτερο κοινό, ανάλογα με το προφίλ του κάθε χρήστη.
Τι υλικό υπάρχει για κάθε ομάδα χρηστών;
Εκπαιδευτικοί από όλες τις βαθμίδες μπορούν να αντλήσουν υλικό αναφοράς, για να προετοιμάσουν το μάθημα ή την επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο. Διαδραστικά παιχνίδια, βιβλία, εκπαιδευτικά έντυπα, ταινίες, εκπαιδευτικές μουσειοσκευές και φάκελοι υποστηρίζουν τη μάθηση πριν και μετά την επίσκεψη. Μαθητές θα βρουν εδώ υλικό αναφοράς με θέμα την Ακρόπολη και τα μνημεία της για εργασίες τους.
Αλλά και το ευρύτερο κοινό, όπως οικογένειες και επισκέπτες μπορούν να βρουν εδώ πληροφορίες για να προετοιμάσουν μια οικογενειακή επίσκεψη ή να πλαισιώσουν την εμπειρία της επίσκεψης στην Ακρόπολη με πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό.
Πώς χρησιμοποιείται το αποθετήριο;
Στο Αποθετήριο εκπαιδευτικού περιεχομένου για την Ακρόπολη, παρέχονται σε εκτυπώσιμη μορφή ολόκληρα βιβλία για παιδιά, καθώς και φυλλάδια για την ενημέρωση και προετοιμασία των εκπαιδευτικών.
Στο Αποθετήριο κάθε ομάδα χρηστών μπορεί να πλοηγηθεί με βάση διάφορα κριτήρια, όπως Μνημείο, Θέμα, Τύπο Περιεχομένου, Μάθημα, Εκπαιδευτικό Επίπεδο, Ηλικίες.
Τέλος, το Αποθετήριο ενσωματώνει φωτογραφίες, ταινίες και διαδραστικές εφαρμογές υποστηρίζοντας έτσι, με δυναμικό τρόπο την αναπαράσταση και ερμηνεία του παρελθόντος.

ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: