ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

Ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος αναδείχθηκε καλύτερος Έλληνας του εξωτερικού για το 2012/13


Ο  Καλαματιανός διεθνής ποδοσφαιριστής Σωκράτης Παπασταθόπουλος αναδείχθηκε καλύτερος Έλληνας της σεζόν 2012/13 στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης σύμφωνα το σύστημα αξιολόγησης που χρησιμοποιούν UEFA και FIFA


H βαθμολογία των παικτών με το σύστημα 'Castrol EDGE Index' χρησιμοποιεί την τελευταία λέξη της τεχνολογίας για να εντοπίσει όλα τα στατιστικά στοιχεία της απόδοσης ενός παίκτη και να υπολογίσει τον αντίκτυπο που έχουν στη συνολική απόδοση των ομάδων τους.
Αυτόν τον δείκτη χρησιμοποίησε επίσημα η UEFA στο πρόσφατο Euro, ενώ το ίδιο θα κάνει και η FIFA με το Μουντιάλ του 2014.

Η συγκεκριμένη εταιρεία βαθμολογεί και τους ποδοσφαιριστές που παίρνουν μέρος στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Αυτά της Ιταλίας, Αγγλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Γερμανίας.

Πρώτον Έλληνα παίκτη που συναντάμε στη βαθμολογία των τελευταίων 12 μηνών (ουσιαστικά της σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε) είναι ο Σωκράτης Παπασταθόπολος (552ος). Ακολουθεί ο Παναγιώτης Κονέ, ενώ η ελληνική τριάδα κλείνει με τον Στέλιο Μαλεζά.


Όσον αφορά την κορυφή, ο Μέσι "έκοψε" πρώτος το νήμα με λίγους βαθμούς διαφορά από τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Τρίτος βρέθηκε ο Σουάρες.


ΠΗΓΗ sport24.gr
ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: