ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

Εξαιρετικές για κολύμβηση οι ακτές της Μεσσηνίας!

Άριστα αποτελέσματα, σε σχέση με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, έχει να επιδείξει η Μεσσηνία, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, που μετά τη σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάζει με τη σειρά του την ετήσια έκθεση της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.
Η έκθεση της ΕΓΥ για το 2012 έχει αναρτηθεί στον επίσημο  ιστότοπο για τα κολυμβητικά ύδατα  και περιλαμβάνει την αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, κατόπιν στατιστικής επεξεργασίας των μικροβιολογικών δεδομένων, για την τετραετία 2009-2012 σύμφωνα με τα
οριζόμενα στο άρθρο 4 και στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ.
Συνολικά, παρακολουθήθηκαν όλα τα παραθαλάσσια σημεία των δήμων της Μεσσηνίας και όπως προκύπτει από τα στοιχεία της έκθεσης σε πολύ μεγάλο ποσοστό, πάνω από το 95%, η ποιότητα των νερών είναι εξαιρετική.
Αναλυτικά:  Στο Δήμο Δυτικής Μάνης, όλες οι περιοχές που μετρήθηκαν:  Ακρογιάλι, Σάντοβα, Καλαμίτσι, Ριτσά σε δύο μέρη, Καλογριά, και Στούπα, τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά.
Στο Δήμο Καλαμάτας οι περιοχές στη Βέργα, Ανάληψη - Αεροπορία, Δυτική Καλαμάτα, Αγριλιά και Μικρή Μαντίνεια τα αποτελέσματα αναφέρουν ότι τα νερά κολύμβησης ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Μόνο στη Δυτική Καλαμάτα οι μετρήσεις έδειξαν "καλή ποιότητα".
Στο Δήμο Μεσσήνης:  Εξαιρετικής ποιότητας ήταν τα νερά σε Μπούκα, Δυτική Βελίκα, Πεταλίδι και καλής ποιότητας σε Άγιο Ανδρέα και Ανατολική Βελίκα.
Στο Δήμο Πύλου- Νέστορος:  Μετρήσεις έγιναν σε Ελεήστρα, Κορώνη, Λαχάνου- Αγία Τριάδα, 3 περιοχές στην πόλη της Μεθώνης, Μακρύναμμος- Ανεμόμυλος, Λούτσα, 2 περιοχές της Φοινικούντας, Γιάλοβα- Χρυσή Άμμος, Πύλος. Εκτός από τη Φοινικούντα και ένα μέρος της Μεθώνης, όπου τα νερά χαρακτηρίστηκαν καλής έως επαρκούς ποιότητας, στις υπόλοιπες ήταν εξαιρετικά.
Στο Δήμο Τριφυλίας, σε όλες τις περιοχές, τα νερά ήταν εξαιρετικής ποιότητας. Δηλαδή, Ελαία, Καλό Νερό, Λαγκούβαρδος, Αη Λαγούδης, Γιανίτσενα, Καρτελά, Ποράκια- Χάνι, Αγία Κυριακή, Αγρίλης, Λιμενάρι, Στόμιο.
ΠΗΓΗ Α. Π. - tharrosnews.gr
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.