ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013

...ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΧΑΛΑΖΩΝΙΦΩΤΟ http://www.chalazoni.gr/

Τα έργα συνεχίζονται…

Σε κόντρα των δύσκολων καιρών που ζούμε  εμείς συνεχίζουμε να δημιουργούμαι .         Γνωρίζοντας την οικονομική αδυναμία του Δήμου μας  αλλά έχοντας κοντά μας τους απλούς
πολίτες φίλους  και συγχωριανούς συνεχίζουμε την προσπάθεια εξωραϊσμού, ανάπλασης και ανάπτυξης του μικρού χωριού μας.
        Είμαστε από αυτούς που πιστεύουν πως λαοί που δεν θυμούνται ή δεν γνωρίζουν την ιστορία τους δεν έχουν μέλλον.
 Για τον λόγο αυτό αποφασίσαμε φέτος το καλοκαίρι  να στρέψουμε την προσοχή μας σε κάτι ιδιαίτερο…στην ιστορία και συγκεκριμένα  στους ήρωες που γέννησε αυτός ο τόπος  το Χαλαζωνι. Προγραμματίζουμε λοιπόν μια πολιτιστική βραδιά  για να αντλήσουμε εμείς οι μεγάλοι δύναμη και θάρρος από τους ήρωες προγόνους μας και να προσφέρουμε στα παιδιά μας ινδάλματα και παραδείγματα που τόσο πολύ έχουν ανάγκη αυτές  τις μέρες.
Στο πλαίσιο  αυτό έχουν ξεκινήσει τα έργα για την συντήρηση  του μνημείου των ηρώων και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου γύρο από αυτό, που φιλοξενείται στον περίβολο του σχολείου του χωριού μας .
Οι εργασίες  αναμένεται  να ολοκληρωθούν εντός μιας εβδομάδος .
Τα αποκαλυπτήρια του νέου πλέον μνημείου με μια σημαντική ιστορική αναφορά θα πραγματοποιηθούν το ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  σε πανηγυρική τελετή.
 Αξίζει να αναφερθεί πως τα  χρήματα για το συγκεκριμένο έργο καλύφθηκαν  από το ταμείο του συλλόγου μας καθώς και από εθελοντική εργασία.
Όμως δεν σταματάμε εδώ ….
Για τα παιδιά καλοκαίρι και   χωριό σημαίνει ανέμελο παιχνίδι .
Γνωρίζοντας   πως το παιχνίδι είναι εξίσου σημαντικό με το διάβασμα  για την σωστή διαπαιδαγώγηση των παιδιών ο Σύλλογος μας σε συνεργασία με τον κοινοτικό μας εκπρόσωπο ΔΙΟΝΥΣΙΟ ΤΣΟΥΛΟ αποφάσισε να προχωρήσει στην κατασκευή ενός γηπέδου ποδοσφαίρου 5χ5  με φυσικό χλοοτάπητα στο χώρο του σχολείου .
 Το έργο είναι σύνθετο από τεχνικής άποψης ,δύσκολο στο κατασκευαστικό του κομμάτι και βέβαια θα κοστίσει .
Όμως η αγάπη όλων μας για το χωριό μας και η θέληση για προσφορά ξεπερνά όλα τα εμπόδια
. Ίδη ο χώρος έχει διαμορφωθεί ,η σπορά έχει πραγματοποιηθεί με πολύ καλά αποτελέσματα οι  τεχνικοί σύμβουλοι έχοντας κάνει αυτοψία  έχουν καταθέσει τις εκθέσεις τους για το τι θα χρειαστεί ο αθλητικός αυτός χώρος και σύντομα τα δοκάρια θα βρίσκονται στον φυσικό τους χώρο
. Ο σύλλογος  και για αυτό το έργο έχει αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων. Αξίζει όμως να υπογραμμιστεί και η πολύ σημαντική εθελοντική εργασία τόσο του κοινοτικού μας συμβούλου όσο και άλλων συχωριανών μας που τους ευχαριστούμε θερμά για αυτό.
Τέλος τις επόμενες μέρες πρόκειται να πραγματοποιηθεί η χάραξη των γραμμών του γηπέδου μπάσκετ ώστε τα παιδιά να έχουν στη διάθεση τους ένα  πιο λειτουργικό αθλητικό χώρο.
Φίλοι είναι σημαντικό να ζεις να συνεργάζεσαι και να δημιουργείς σε ένα χώρο με ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο όραμα τις ίδιες ανησυχίες τα ίδια όνειρα.
Εμείς μοιραζόμαστε την αγάπη για τον τόπο μας γι αυτό σε τόσο δύσκολους καιρούς συνεχίζουμε να ονειρευόμαστε... συνεχίζουμε να κτίζουμε ένα καλύτερο παρόν για τα παιδιά μας γιατί θέλουμε να τους προσφέρουμε ένα καλύτερο μέλλον.Ευχαριστώ όλα τα μέλη του συλλόγου μας – όλους εσάς- γιατί μας δύνεται την δυνατότητα τα όνειρα των παιδιών μας να τα πραγματοποιούμε .

ΑΠΟ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.