ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 30 Ιουνίου 2013

ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ

(Μτθ. θ´ 36, ι´ 1-8) - Των 12 Αποστόλων
Τώ καιρώ εκείνω, ιδών ο ᾿Ιησούς τούς όχλους εσπλαγχνίσθη περί αυτών, ότι ήσαν εκλελυμένοι καί ερριμμένοι ως πρόβατα μή έχοντα ποιμένα. Καί προσκαλεσάμενος τούς δώδεκα μαθητάς αυτού έδωκεν αυτοίς εξουσίαν πνευμάτων ακαθάρτων ώστε εκβάλλειν αυτά καί θεραπεύειν πάσαν νόσον καί πάσαν μαλακίαν.

Τών δέ δώδεκα αποστόλων τά ονόματά εισι ταύτα• πρώτος Σίμων ο λεγόμενος Πέτρος καί ᾿Ανδρέας ο αδελφός αυτού, ᾿Ιάκωβος ο τού Ζεβεδαίου καί ᾿Ιωάννης ο αδελφός αυτού, Φίλιππος καί Βαρθολομαίος, Θωμάς καί Ματθαίος ο τελώνης, ᾿Ιάκωβος ο τού ᾿Αλφαίου καί Λεββαίος ο επικληθείς Θαδδαίος, Σίμων ο Κανανίτης καί ᾿Ιούδας ο ᾿Ισκαριώτης ο καί παραδούς αυτόν.

Τούτους τούς δώδεκα απέστειλεν ο ᾿Ιησούς παραγγείλας αυτοίς λέγων• Εις οδόν εθνών μή απέλθητε
καί εις πόλιν Σαμαρειτών μή εισέλθητε• πορεύεσθε δέ μάλλον πρός τά πρόβατα τά απολωλότα οίκου ᾿Ισραήλ. Πορευόμενοι δέ κηρύσσετε λέγοντες ότι ήγγικεν η βασιλεία τών ουρανών. ᾿Ασθενούντας θεραπεύετε, λεπρούς καθαρίζετε, νεκρούς εγείρετε, δαιμόνια εκβάλλετε• δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε.

Απόδοση στη νεοελληνική:
Εκείνο τόν καιρό, όταν είδε ο ᾿Ιησούς τόν κόσμο, τούς σπλαχνίστηκε, γιατί ήταν ταλαιπωρημένοι καί εγκαταλειμμένοι σάν πρόβατα πού δέν έχουν ποιμένα. Κάλεσε τότε τούς δώδεκα μαθητές του καί τούς έδωσε τήν εξουσία πάνω στά δαιμονικά πνεύματα, γιά νά μπορούν νά τά διώχνουν, καί νά μπορούν νά θεραπεύουν κάθε ασθένεια καί κάθε αδυναμία.

Τά ονόματα τών δώδεκα αποστόλων τού ᾿Ιησού είναι τά εξής• Πρώτος ο Σίμων, πού λέγεται Πέτρος, κι ο αδελφός του ο ᾿Ανδρέας• ο ᾿Ιάκωβος, γιός τού Ζεβεδαίου, κι ο αδελφός του ο ᾿Ιωάννης• ο Φίλιππος κι ο Βαρθολομαίος, ο Θωμάς κι ο Ματθαίος ο τελώνης, ο ᾿Ιάκωβος, γιός τού ᾿Αλφαίου, καί ο Λεββαίος, πού επονομάστηκε Θαδδαίος• ο Σίμων ο Κανανίτης κι ο ᾿Ιούδας ο ᾿Ισκαριώτης, αυτός πού τόν πρόδωσε.

Αυτούς τούς δώδεκα τούς έστειλε ο ᾿Ιησούς νά κηρύξουν, καί τούς έδωσε τίς εξής παραγγελίες• «Μήν πάρετε τόν δρόμο γιά τήν περιοχή πού κατοικούν ειδωλολάτρες καί μήν μπείτε σέ πόλη Σαμαρειτών. Προτιμήστε νά πάτε στούς ᾿Ισραηλίτες πού έχουν πλανηθεί. ῞Οπου πάτε, νά κηρύττετε λέγοντας πώς έφτασε η βασιλεία τού Θεού.

Νά θεραπεύετε τούς αρρώστους, νά ανασταίνετε τούς νεκρούς, νά γιατρεύετε τούς λεπρούς, νά κάνετε καλά τούς δαιμονισμένους. Δωρεάν τά λάβατε, δωρεάν καί νά τά δίνετε».

ΑΠΟ http://www.agioritikovima.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.