ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Ολοκληρώθηκε το διήμερο λαχανοκομίας στην Τριφυλία

Ξεκίνησε την Πέμπτη το απόγευμα και ολοκληρώθηκε χθες το διήμερο λαχανοκομίας που διοργάνωσε στην περιοχή της Τριφυλίας η εταιρεία σπόρων και σπορόφυτων Agris AE. Η περιοχή, όπως τονίστηκε, αποτελεί ένα από τα σημαντικά κέντρα λαχανικών της χώρας μας με όλες τις προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη. 

Χαρακτηριστικά ο τεχνικός διευθυντής της εταιρείας Θεολόγος Κουφάκης που στην εκδήλωση της Πέμπτης στο ξενοδοχείο "Κανελλάκης" στην Κυπαρισσία μίλησε για τα νέα προϊόντα και τις νέες τεχνικές, μας επισήμανε: «Η εταιρεία μας με αρχή την εγκατάσταση που φτιάξαμε στην
Τερψιθέα, που είναι ένας πειραματικός σταθμός και κέντρο αξιολόγησης ποικιλιών ντομάτας και καρπουζιού, και με βάση την συνεργασία που έχουμε με το Εργαστήριο Φυτοπαθολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου διοργανώσαμε αυτή την διημερίδα. Για εμάς η Τριφυλία είναι η πιο αναπτυσσόμενη περιοχή λαχανοκομίας στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή. Ηρθαμε στην περιοχή, επενδύουμε και θα επενδύσουμε και άλλο τα επόμενα χρόνια γιατί είναι μια περιοχή με μεγάλη ανάπτυξη και εξαγωγικό χαρακτήρα».
Για τις ιώσεις και τα μέτρα προστασίας μίλησε ο καθηγητής του ΑΠΘ Νικόλαος Κατής ο οποίος σημείωσε στην "Ε": «Στα πλαίσια της συνεργασίας που έχουμε με την Agris στην παραγωγή σποροφύτων χωρίς φυτοπαθολογικά και εντομολογικά προβλήματα, γίνεται αυτή η διάλεξη. Στόχος μας είναι να βελτιωθεί η φυτοπροστασία και να έχουμε ένα καλύτερο προϊόν στην αγορά. Η περιοχή της Τριφυλίας είναι μια από τις πιο δυναμικές περιοχές και νομίζω ότι το μέλλον -ιδιαίτερα στις μέρες της κρίσης που περνούμε τώρα- είναι δικό της και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Για τις μυκητολογικές ασθένειες στις ντομάτες και τα μέτρα αντιμετώπισης μίλησε ο επίκουρος καθηγητής του ΑΠΘ Γεώργιος Καραογλανίδης ο όποιος μας επισήμανε: «Η αίσθησή μου για την περιοχή της Τριφυλίας είναι ότι είναι από τις πιο δυναμικές περιοχές της λαχανοκομίας, με καλλιέργειες όπως οι ντομάτες και το πρώιμο καρπούζι. Επίσης θεωρώ ότι είναι μια περιοχή με πολλές προοπτικές στον τομέα αυτό».
Τέλος ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος που μίλησε για την υφιστάμενη κατάσταση και τις προοπτικές της λαχανοκομίας στην Τριφυλία σημείωσε: «Για εμάς έχει μεγάλη σημασία η παρουσία του ιδιωτικού τομέα και η παρέμβασή του σε θέματα που αφορούν την ανάπτυξη της περιοχής. Με την εγκατάσταση εδώ μονάδων που παράγουν τεχνογνωσία, κάνουν έρευνα και να διαθέτουν χώρους επισκέψιμους για τους παραγωγούς, έχει τεράστιο ενδιαφέρον. Από την άλλη μας δίνεται η δυνατότητα να έχουμε μαζί μας εξαιρετικούς καθηγητές. Τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν ενδιαφέρον ειδικά με την δυναμική που έχει αναπτύξει η περιοχή μας. Αρκεί να δώσω δύο στοιχεία για το εξαγωγικό ενδιαφέρον από τα θερμοκήπια. Εχουμε εξάγει περισσότερους από χίλιους τόνους αγγούρια και 200 ντομάτας και επίσης έχουμε περίπου 100 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους επενδύσεων που ξεπερνούν τα 25 εκ. ευρώ».
Να σημειώσουμε ότι η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με χαιρετισμό του δημάρχου Τριφυλίας Κώστα Κόλλια, που είπε ότι κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στον στρατηγικό άξονα για την περιοχή που είναι ο αγροτικός, είναι ευπρόσδεκτη.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/25797-laxanokomia-trifylia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Έρχεται μείωση των προμηθειών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

11/04/2024 16:04  Πάνω από 2,5 εκατομμύρια πολίτες κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών IRIS, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ηλικίας...